SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na svetu ogroženih 400 milijonov mladih

0,16

termometer

Antonio Guterres
Foto: Reuters

Na svetu organizirani kriminal in oboroženi spopadi ogrožajo več kot 400 milijonov mladih, je pred mednarodnim dnevom mladih, ki bo v nedeljo, sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Mladim je treba zagotoviti varen prostor za izražanje njihovih stališč, je poudaril.

Kot je še zapisal v izjavi, so še posebej ogrožene mlade ženske in dekleta. "Mladi potrebujejo varne prostore - javne, civilnodružbene, fizične in digitalne -, kjer lahko svobodno izražajo svoja stališča in sledijo svojim sanjam," je poudaril Guterres.

Po njegovem mnenju so namreč mir, gospodarska dinamika, socialna pravičnost in strpnost odvisni od razvojnega potenciala mladih. Zavzel se je tudi za investicije, da bi mladim omogočili dostop do šolanja in primernih delovnih mest.

mavrična zastava Novice Transspolnost izbrisana s seznama duševnih bolezni

Združeni narodi so se zavezali, da bodo mladim odprli poti za sodelovanje pri odločitvah, ki jih zadevajo, je povedal generalni sekretar in za september napovedal strategijo na tem področju. "S tem, ko bomo svet naredili varnejši za mlade, bomo svet izboljšali za vse nas," je dejal.

Rijad Kobiljar Sportal Združeni narodi: nov tujec v vrstah Olimpije

Leta 1999 je Generalna skupščina ZN 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se spoprijemajo. Letošnje zaznamovanje mednarodnega dneva mladih poteka pod geslom Varni prostori za mlade. V teh dneh ga praznujejo tudi mladi v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin