Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evro

Torek, 13. 9. 2011, 17.10

8 let

Na Slovaškem slabo kaže glede podpore širitvi mehanizma za stabilnost evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovaška premierka Iveta Radičova je dejala, da v svoji desnosredinski koaliciji morda ne bo dobila potrebne podpore za širitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

V Evropski komisiji so v odzivu na to ponovno izrazili prepričanje, da bodo vse članice območja evra uveljavile julijski dogovor. "Podpora dosegljiva le za las, če sploh" "Znotraj koalicije ni dogovora v zvezi z mehanizmom," je povedala novinarjem po 12-urnih pogovorih s tremi koalicijskimi partnerji. V položaju, ko trije koalicijski partnerji podpirajo širitev, eden pa ne, bo podpora v parlamentu dosegljiva le za las, če sploh, je dodala Radičova. Proti podpori širitvi mehanizma je stranka Svoboda in solidarnost (SaS), brez katere pa vlada nima zagotovljenih dovolj glasov za izglasovanje podpore v parlamentu. Ta naj bi o tem glasoval šele decembra.

V omenjeni stranki so sicer v ponedeljek po pogovorih dejali, da se položaj nenehno spreminja, a da če bi se morali o podpori izreči zdaj, potem bi se izrekli proti podpori.

V Evropski komisiji so v odzivu na zadnje novice iz Bratislave ponovno izrazili prepričanje, da bodo vse članice območja evra čim prej potrdile dogovor, ki so ga 21. julija dosegli voditelji držav v območju evra. Ta med drugim predvideva drugo finančno pomoč Grčiji in krepitev EFSF.

Izvedba dogovora pomembna za celotno območje evra Poudarili so tudi, da je izvedba tega dogovora pomembna za celotno območje evra, torej tudi za Slovaško. Povedali so še, da se te odločitve sprejemajo s soglasjem vseh članic v območju evra, tako da je za izvedbo julijskega dogovora potrebno strinjanje vseh.

Slovaška ni sodelovala pri prvi pomoči Grčiji Slovaška je sicer edina članica območja evra, ki ni sodelovala pri prvem mehanizmu pomoči Grčiji, ki s prispevkom Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v treh letih predvideva do 110 milijard evrov posojil državi, od tega 80 milijard evrov od držav v območju evra.

Ustanovitev Evropskega mehanizma stabilnosti (ESM), ki naj bi leta 2013 nasledil EFSF, je slovaška vlada potrdila v avgustu.

Ne spreglejte