Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
14.43

Osveženo pred

2 uri, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,56
čokolada Ferrero Nutella nutella

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 14.43

2 uri, 20 minut

Na evropske nakupovalne police prihaja veganska nutella

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,56
Nutella | Namaz ima veliko ljubiteljev po vsem svetu, tako od leta 2007 obstaja celo svetovni dan nutelle, in sicer za to velja 5. februar. | Foto Shutterstock

Namaz ima veliko ljubiteljev po vsem svetu, tako od leta 2007 obstaja celo svetovni dan nutelle, in sicer za to velja 5. februar.

Foto: Shutterstock

Italijanski proizvajalec čokolade Ferrero je napovedal, da bo od srede del njegove ponudbe tudi veganska različica priljubljenega lešnikovega namaza nutella. Ta bo na voljo v Italiji, Franciji in Belgiji. V družbi so pojasnili, da so se za ta korak odločili zaradi spreminjajočih se okusov potrošnikov.

Veganska nutella ne bo več vsebovala mlečnih sestavin, ki naj bi jih nadomestili s čičeriko in riževim sirupom, je sporočilo Ferrera povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska družba je poudarila, da pri okusu nutelle, ki je na trgu 60 let in jo je mogoče kupiti v približno 170 državah sveta, niso sprejemali nobenih kompromisov.

Kot so zapisali pri Ferreru, ki ima v lasti tudi znamke Kinder, Tic tac in Ferrero rocher, se vedno več potrošnikov odloča za zmanjšanje ali prenehanje uživanja živalskih proizvodov.

Tradicionalna nutella po navedbah proizvajalca vsebuje sladkor, palmovo olje, lešnike, mleko, kakav, lecitin in vanilin. | Foto: Shutterstock Tradicionalna nutella po navedbah proizvajalca vsebuje sladkor, palmovo olje, lešnike, mleko, kakav, lecitin in vanilin. Foto: Shutterstock

Ob tem so opozorili, da morajo biti ljudje z intoleranco na laktozo vseeno previdni pri uživanju rastlinske nutelle, saj so jo izdelovali v tovarnah, kjer mlečne sestavine uporabljajo za druge izdelke.

Kritike zaradi uporabe palmovega olja

Ferrero je bil tako kot druga živilska podjetja deležen številnih kritik zaradi uporabe palmovega olja za izdelavo nutelle, s čimer spodbuja krčenje tropskih gozdov za vzpostavitev monokultur oljnih palm.

Podjetje je zato ustvarilo ločeno verigo za palmovo olje, za katero pravi, da omogoča sledenje palmovega olja, ki ga uporabljajo, do mlinov, s čimer zagotovijo, da ni iz nasadov, ki so podvrženi krčenju gozdov.

Ne spreglejte