Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2019,
8.01

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

6

Natisni članek

trajekt reševanje Hrvaška

Petek, 10. 5. 2019, 8.01

4 leta, 11 mesecev

Po več kot 30 urah trajekt končno prispel v pristanišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

6

Trajekt reševanje | Foto Marine Traffic

Foto: Marine Traffic

Trajekt, ki mu je v četrtek odpovedal motor, je prispel v pristanišče v Split. Na njem je bilo 215 potnikov in 92 članov posadke, na cilj so prispeli z več kot 30-urno zamudo. Aurelia je v lasti italijanske družbe SNAV, ki redno povezuje italijansko pristanišče Ancona z največjim dalmatinskim mestom.

Reševalna akcija trajekta, ki pluje na redni liniji iz Ancone proti Splitu, naj bi se končala okrog 14. ure. Potem ko mu je pri Kornatih odpovedal eden od motorjev, se je začela reševalna akcija, ki pa so jo ovirali visoki valovi.

Nihče od potnikov in članov posadke ni poškodovan

Ladja je brez pogona za več ur obtičala v morju. Prav takrat je na območju pihal močan jugo, ki je povzročal večmetrske valove. Tok je ladjo odnesel več deset morskih milj proti severozahodu od kraja, kjer ji je odpovedal glavni motor. Rezervni motor je omogočal zgolj ohranjanje smeri plutja ob minimalni hitrosti. Vzrok okvare glavnega motorja še ni znan.

Popoldne so se razmere na morju umirile, dva vlačilca pa sta 137 metrov dolg trajekt začela vleči proti Splitu. Nihče od 215 potnikov in 92 članov posadke ni poškodovan.

Travmatična izkušnja

Potniki so po prihodu v Split za hrvaške medije povedali, da je bila izkušnja travmatična in težka, a je vse minilo v redu. Prav tako so povedali, da jim potovanje ne bo ostalo v najlepšem spominu.

Hrvaški mediji poudarjajo, da imajo potniki pravico do denarne odškodnine, a so tisti, s katerimi so se pogovarjali, povedali, da ne bodo zahtevali nadomestila zaradi nevšečnosti in zamude. Dejali so še, da je bil kapitan ladje izkušeni hrvaški morjeplovec.

Trajekt Aurelia pluje pod ciprsko zastavo. Izdelan je bil leta 1980 in je dolg skoraj 137 metrov. Sprejme lahko do 2.280 potnikov in 650 avtomobilov. Potniki imajo na voljo 295 spalnih kabin in 459 sedežev.

Trajekt je v italijanski Anconi svojo pot začel v sredo ob 20.30, težave z odpovedjo motorja pa so sporočili včeraj ob 4.30. 

Valovi, morje, nevihta
Novice Drama trajekta pri Kornatih, reševanje se je začelo #video
Ne spreglejte