SiolNET. Novice Svet
1,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasino robotsko plovilo uspešno pristalo na Marsu #foto

1,71

termometer

Na Marsu je danes uspešno pristalo robotsko plovilo Insight ameriške vesoljske agencije Nasa, ki bo raziskovalo notranjost Rdečega planeta, je sporočila Nasa. To je prvi pristanek Nasinega plovila na planetu po letu 2012, ko je tam pristal Curiosity.

Nekaj minut po pristanku je Insight na Zemljo poslal prvo fotografijo s površja planeta. Slika je meglena, najverjetneje zaradi prahu, ki se je dvignil ob pristanku robotskega plovila, a na njej je vidno obzorje. 

Insight so na pot poslali maja, danes pa je sklenil svoje okoli sedem mesecev in 485 milijonov kilometrov dolgo potovanje. Projekt je vreden 993 milijonov dolarjev.

Veselje ob pristanku:

Curiosity NASA Novice Nasa na Marsu odkrila možnost obstoja življenja

Osrednja naloga plovila bo nadzorovanje različnih potresov in tresljajev na planetu, da bi tako lahko podrobneje spoznali skrivnosti, ki so pod skorjo, in ugotovili več o nastanku Marsa. 360 kilogramov težki robot se ne more premikati, tako da bo ostal tam, kjer je pristal.

Insight Foto: Reuters

Na sondi so nameščeni instrumenti, ki so jih priskrbele evropske vesoljske agencije. Med drugim so na njem različni seizmografski instrumenti, vrtalniki ter merilci temperature in vetra. Skupaj bodo ti instrumenti preučevali geološke procese na Rdečem planetu in skušali izrisati neke vrste tridimenzionalni zemljevid notranjosti planeta. Tako bodo lažje razumeli delovanje notranjosti Marsa in tudi njegovo površino. Z ugotovitvami bodo lažje razumeli še nastanek planeta, kar bi pripomoglo tudi k razumevanju nastanka Zemlje.

Dosedanje raziskovalne misije so se osredotočile predvsem na površje Marsa, kot so njegovi kanjoni, vulkani in sestava tal.

Mars Novice Nasa izstrelila plovilo Insight proti Marsu NASA Sofia teleskop Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin