Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
10.30

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Natisni članek

sovražni govor Hrvaška stranke HDZ

Torek, 8. 1. 2019, 10.30

5 let, 3 mesece

Na Hrvaškem obsodbe mladega člana HDZ zaradi grozljivega sporočila Srbom ob božiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

HDZ Andrej Plenković | Vladajoča hrvaška stranka HDZ s predsednikom Andrejem Plenkovićem na čelu je obsodila sovražni govor svojega 22-letnega člana Ivana Đakića. | Foto Reuters

Vladajoča hrvaška stranka HDZ s predsednikom Andrejem Plenkovićem na čelu je obsodila sovražni govor svojega 22-letnega člana Ivana Đakića.

Foto: Reuters

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je obsodila sovražni govor svojega 22-letnega člana Ivana Đakića, ki je na svojem profilu na Facebooku objavil fotografijo ustaša, ki v roki drži odrezano glavo četnika. Kot je zapisal, je tako voščil pravoslavni božič "prijateljem Srbičem". Đakić je danes izstopil iz HDZ.

Na spletni strani HDZ so tudi zapisali, da je tovrstno pozivanje k nestrpnosti v nasprotju s temeljnimi vrednotami, načeli in določbami statuta stranke. Hrvaško vlado, ki jo vodi HDZ, podpirajo tudi trije poslanci manjšinske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS).

Maljevac Velika Kladuša meja migranti
Novice Hrvaške televizije ob koncesijo zaradi sovražnega govora do migrantov

Obsodbo so objavili tudi na svojem računu na Twitterju.

Ivan Đakić je sin poslanca HDZ in šefa podružnice stranke v virovitiško-podravski županiji Josipa Đakića, ki je tudi predsednik nacionalnega združenja vojaških veteranov invalidov (Hvidra). Ivan Đakić je medtem v ponedeljek zbrisal sporno objavo na svojem profilu na Facebooku in se zaradi nje opravičil.

Državno tožilstvo v Bjelovarju je danes potrdilo, da je občinsko tožilstvo v Virovitici danes odredilo kriminalistično preiskavo proti Ivanu Đakiću zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja nasilja in sovraštva do srbske narodne manjšine. Hrvaška zakonodaja za tovrstna kazniva dejanja predvideva do tri leta zapora. Hrvaški mediji so poročali, da so kriminalisti zaslišali Đakića v policijski postaji v Virovitici.

Njegov oče Josip Đakić je potrdil, da se je Ivan Đakić danes izpisal iz HDZ. Prav tako je obsodil obnašanje svojega sina ter se opravičil zaradi njegovih dejanj. V izjavi za hrvaško tiskovno agencijo Hina je med drugim dejal, da sina ni vzgojil, da bi sovražil ali širil sovražni govor.

žrtev spletno nasilje cyberbully
Novice Sovražni govor: Lahko v Sloveniji res vsak vsakomur napiše, kar želi?

Medtem so tudi iz hrvaške vlade sporočili, da najostreje obsojajo sovražni govor in spodbujanje nestrpnosti. Objavo Ivana Đakića na Facebooku so obsodile tudi hrvaške sredinske in levosredinske parlamentarne stranke, vključno s SDSS, ki je na današnji novinarski konferenci naštela več primerov odprtega sovraštva do Srbov na Hrvaškem, ki so jih zabeležili v zadnjih nekaj tednih.

Predsednik SDSS in saborski poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac je med drugim dejal, da nima več zaupanja v hrvaški pravosodni sistem zaradi toleriranja kaznivih dejanj sovraštva do Srbov in drugih manjšin. Kot je izpostavil, Hrvaške ne ogrožata Jugoslavija in komunizem, temveč ustaški revizionizem.

Ivan Đakić je lani s smrtjo grozil enemu od novinarjev

Ivan Đakić je lani grozil s smrtjo novinarju v Virovitici, ki je kritiziral njegovega očeta. Tamkajšnje državno tožilstvo je zaradi groženj novinarju decembra lani proti Đakiću vložilo obtožnico.

Hrvaški mediji so po grožnjah novinarju poročali, da sta Ivan Đakić in njegov brat Tomislav znana tudi kot ljubitelja dragih in hitrih avtomobilov, s katerimi divjata po Virovitici, a vse kazni končajo v policijskih predalih, ker naj bi bil šef policije družinski prijatelj Đakićevih. Podobno naj bi veljalo tudi za tožilstvo v Virovitici.

Jutarnji list danes navaja, da je 22-letni Đakić lastnik hotela v Pitomači pri Virovitici, ki je lansko leto končal z izgubo. Kot so dodali, je hotel del družinskega posla v turizmu, ki vključujejo tudi apartmaje na Šolti.

Marjan Šarec
Novice ZNP kritičen do Šarčevega poziva: Gre za poskus onemogočanja medijev
Aleksandar Vučić
Novice "Protesti v Srbiji so začetek Vučićevega konca" #intervju
Novice Vasle nad novinarko TVS: Tale bi lahko mirno malo po stopnicah padla
Ne spreglejte