Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2020,
14.54

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Natisni članek

Koronavirus epidemija

Sobota, 4. 7. 2020, 14.54

3 leta, 10 mesecev

Na Hrvaškem 86 okužb in ena smrtna žrtev. V BIH padel rekord.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

3

Srbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 86 novih okužb s koronavirusom, skupaj je torej okuženih 3.094 ljudi. Največ primerov prihaja iz prestolnice Zagreb (36 okužb). Ena oseba je včeraj za posledicami bolezni covid-19 umrla. Slabe novice pa prihajajo tudi iz BIH, kjer je padel nov rekord obolelih, saj so potrdili kar 218 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije.

Srbija
Novice Črn dan za Srbijo. Umrlo rekordno število ljudi.

Takoj za Zagrebom je največ primerov na zahodu države. Vsega skupaj so od začetka epidemije okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem potrdili pri 3.094 ljudeh, 113 jih je umrlo, 2.183 pa se jih je pozdravilo. Trenutno število aktivnih obolelih pri južnih sosedih je 789, 85 ljudi se zdravi v bolnišnicah, trije bolniki so na ventilatorju. 

Okužili so se na poroki

Okužbo so med drugim nazadnje potrdili tudi pri eni osebi iz Istre, pa tudi pri sedmih ljudeh v Dubrovniku - neuradno naj bi bila sedmerica konec junija na poroki v Zagrebu. V petek so iz Hrvaške poročali o še večjem številu novih okužb - v 24 urah so jih namreč potrdili 96, kar je bilo največ po 1. aprilu, piše STA.

V hrvaški Istri pa so danes potrdili tri nove okužbe, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. V prvem primeru gre za žensko iz Umaga, ki naj bi bila lastnica storitvene dejavnosti, pri preostalih dveh gre za poslovneža iz Srbije in stik z že potrjeno okužbo. Zadnja dva primera nista povezana z okuženo žensko v Umagu.

Mejni prehod
Novice Na meji izdali že približno 200 odločb o karanteni

V BIH padel rekord, v Srbiji osem smrtnih primerov

Nič kaj spodbudne novice pa ne prihajajo niti iz držav južneje. V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 289 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. 186 okužb so potrdili v Federaciji BiH - od tega 99 v Sarajevu -, 103 pa v Republiki srbski, so danes sporočile zdravstvene oblasti v državi. V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili še 325 novih primerov okužbe, umrlo je osem ljudi.

V BiH število okužb z novim koronavirusom že nekaj časa vztrajno narašča. Potem ko od konca junija dnevno število redno presega 100, je bilo danes prvič doslej potrjenih več kot 200 primerov okužbe. V petek so jih potrdili 173. Skupno so doslej v državi potrdili več kot 5.000 okuženih, približno polovica jih je že okrevala. Umrlo je 190 ljudi.

Srbija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Razmere se še naprej zaostrujejo v Srbiji, kjer so v zadnjem dnevu ob nekaj več kot 7400 testih potrdili še 325 okužb. Za posledicami okužbe je umrlo še osem ljudi, na ventilatorjih je trenutno 86 bolnikov. Največ smrtnih žrtev od začetka epidemije so v Srbiji zabeležili v petek, ko je umrlo 11 ljudi. Vsega skupaj so do zdaj potrdili 15.829 primerov okužbe, umrlo je 306 ljudi.

Najhuje je trenutno v Beogradu, kjer so zabeležili kar 80 odstotkov vseh novih okužb v zadnjih dneh, na spletni strani poroča časnik Blic. V približno desetih mestih v državi, vključno s prestolnico, sicer znova veljajo številni omejevalni ukrepi, navaja STA.

remdesivir
Novice Črne napovedi za ZDA. Pokupili večino zdravila proti koronavirusu.

V Črni gori največ okužb v drugem valu epidemije

V Črni gori so danes potrdili 57 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast okužb na dnevni ravni po začetku drugega vala epidemije 14. junija, je sporočil črnogorski inštitut za javno zdravje. V zadnjih treh tednih so v Črni gori zabeležili 396 okužb z novim koronavirusom. Dve osebi naj bi bili v smrtni nevarnosti.

Črna gora | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Črni gori so v prvem valu, ki je trajal od sredine marca do začetka maja, potrdili 324 okužb z novim koronavirusom. Črna gora se je nato kot prva v Evropi razglasila za državo brez novega koronavirusa, a so nato v državi po 42 dneh ponovno potrdili okužbe z novim koronavirusom. Novi koronavirus naj bi v državno vnesli državljanih Črne gore, ki so bili v Srbiji in so se v državo vrnili prek BiH. Obvezi karanteni so se izognili tako, da so zamolčali, da so bili v Beogradu, poroča STA.

V Severni Makedoniji 147 novo potrjenih okužb

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 147 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 64 v Skopju. Opravili so 1296 testov. V Severni Makedoniji je trenutno 3611 aktivnih okužb, od tega v Skopju 1987. Po podatkih makedonskega ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 nazadnje umrlo šest bolnikov; trije v Skopju, po eden v krajih Kumanovo, Štip in Berovo.

Skupno so v Severni Makedoniji doslej potrdili 6932 primerov okužb z novim koronavirusom in 334 smrti zaradi covida-19. Okrevalo je 2987 bolnikov, navaja STA.

Tatjana Lejko Zupanc
Novice Infektologinja o veliki priložnosti v boju proti koronavirusu #video
Ne spreglejte