Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
7.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Italija stavka varčevalni ukrepi

Torek, 6. 9. 2011, 7.19

8 let, 5 mesecev

Na desettisoče stavkajočih v Rimu in drugih velikih mestih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Italiji se je z množičnim zborovanjem v Rimu začela splošna osemurna stavka, ki jo organizira največje sindikalno združenje v državi CGIL.

Zaradi stavke, ki je naperjena proti 45,5 milijarde evrov vrednemu varčevalnemu paketu vlade, je močno oviran javni potniški promet, pridružili pa so se ji tudi javni uslužbenci. "Mi vas bomo odpustili z upravičenim razlogom" V središču Rima se je pod rdečimi zastavami združenja CGIL zbralo na deset tisoče protestnikov, ki z zgovornimi plakati vladi sporočajo, kaj si o njej mislijo. "Želite nas odpustiti brez upravičenega razloga. Mi vas bomo odpustili z upravičenim razlogom," je mogoče prebrati na plakatih. Ministra za ekonomijo Giulia Tremontija "iščejo mrtvega ali živega" na plakatu v slogu divjega zahoda, ker je povzročil razdejanje v pokojninskem in plačnem sistemu. "Vladni varčevalni paket je nepravičen" Vodja sindikalnega združenja CGIL Susanna Camusso je ob začetku pohoda stavkajočih po Rimu dejala, da je vladni varčevalni paket nepravičen in neodgovoren, saj med drugim ukinja sredstva za naložbe, vlada pa nima nobene vizije prihodnosti države.

Stavki so se poleg zaposlenih v javnem prometu pridružili še zdravniki, zaposleni v muzejih in na poštah, zato so za turiste ostale zaprte številne znamenitosti.

Ryanair odpovedal kar 200 letov Težave imajo tudi letalski potniki. Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je odpovedal kar 200 letov iz in v Italijo, zaradi česar je na tleh ostalo okoli 35.000 potnikov. Družba je Evropsko unijo hkrati pozvala naj prepove takšne stavke v evropskem letalskem prometu, kar pa je že razburilo sindikalne predstavnike letalskega osebja v okviru CGIL.

Protestu v Rimu so se pridružili številni politiki leve sredine, med drugim vodja največje opozicijske stranke, Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. Med vihranjem zastav CGIL pa je moč videti še zastave Italije vrednot, Zelenih in Federacije levice.

Dva glavna sindikata nista podprla stvake

Ker splošne stavke niso podprli v dveh od treh glavnih sindikalnih združenj v državi, so že izbruhnile polemike med sindikalnimi voditelji. Predstavniki CGIL sindikalnima združenjema CSIL in UIL sporočajo, da so med protestniki tudi njihovi člani in da bi bil že čas, da nehajo podpirati to vlado.

Iz CISL na drugi strani Camussovi sporočajo, da bi se morali zaradi težav, v katerih se je znašla država, obnašati bolj odgovorno in da je stavka v teh okoliščinah norost.

Varčevalni paket, ki ga je vlada Silvia Berlusconija sprejela sredi avgusta po hudem pritisku finančnih trgov, danes obravnava senat, do konca tedna pa naj bi ga potrdili tudi v poslanski zbornici.

Ker je paket doživel številne spremembe in ker naj ne bi dosegel predvidenega učinka 45,5 milijarde evrov, so Italijo k izpolnitvi zavez pozvali tako v Evropski centralni banki kot v Bruslju, da bi tako prepričali vlagatelje v sposobnost države redno poravnavati dolgove.

Pribitki na desetletne italijanske državne obveznice v primerjavi z referenčnimi nemškimi v zadnjih nekaj dneh znova dosegajo ravni prek 370 bazičnih točk, donosi pa so presegli 5,5 odstotka, poročajo italijanski mediji. To je približno odstotno točko pod rekordnimi ravnmi, ki so jih donosi dolgoročnih italijanski obveznic dosegali v začetku avgusta.

Ne spreglejte