Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2013,
19.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zimbabve Robert Mugabe

Nedelja, 8. 12. 2013, 19.13

8 let

Mugabejevi diamanti spet v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zimbabve je na robu gospodarskega zloma, prebivalstvo pesti lakota. Upajo, da jih bo rešila trgovina z diamanti.

Na vzhodu Zimbabveja je diamantni raj. Na področju Marange se namreč glede na ocene skriva največja svetovna zaloga diamantov. Samo letos je državno rudarsko podjetje Zimbabveja ZMDC izkopalo za 17 milijonov karatov teh dragih kamnov.

Odkar je Evropska unija ublažila sankcije proti režimu predsednika Roberta Mugabeja, se nadejajo, da bodo večino teh diamantov prodali v Evropi. Evropa se je za ublažitev pet let trajajočih sankcij odločila zaradi letošnjih volitev v Zimbabveju, ki naj bi bile bolj demokratične kot tiste pred petimi leti. V še večji meri pa so se za to odločili, da bi pomagali prebivalstvu Zimbabveja, ki živi v neizmerni revščini in podhranjenosti. Več kot dva milijona prebivalcev te države je namreč popolnoma odvisnih od mednarodnih paketov pomoči.

Najbolj so nad ukinitvijo sankcij navdušeni trgovci z diamanti v Antwerpnu, svetovnem središču trgovine z diamanti. "Zimbabve bo v prihodnjih letih pokrival 25 odstotkov svetovne trgovine z diamanti," je za DW dejala Caroline De Wolf, predstavnica osrednjega združenja diamantne industrije Antwerp World Diamond Centre v belgijski metropoli.

Nevladne organizacije opozarjajo Medtem ko si trgovci z diamanti že manejo roke, pa organizacije za človekove pravice kritizirajo odpravo sankcije. Trdijo namreč, da z denarjem iz trgovine z diamanti režim Roberta Mugabeja financira akcije proti opoziciji. "Med volitvami je bilo veliko manipulacij, s katerimi so državljanom preprečili glasovanje. V to je bilo vpleteno najmanj eno podjetje iz sklopa ZMDC," je opozorila Emily Armistead iz organizacije Global Witness. Evropsko skupnost obtožujejo, da niso dovolj preverili vseh informacij o manipulacijah med volitvami. Trdijo tudi, da so bile sankcije zelo učinkovite, saj je moral Mugabejev režim diamante prodajati na borzah v Dubaju in Mumbaju, kjer pa so cene precej nižje kot v Evropi, zaradi česar so izgubljali veliko dobička.

Evropska skupnost se je pri ukinitvi sankcij sklicevala na poročilo t. i. Kimberleyjevega procesa, združenja držav proizvajalk diamantov, ki nadzira pridobivanje dragocenih kamnov. Poročilo iz leta 2008 je navajalo, da so Mugabejevi privrženci ubijali neodvisne kopače diamantov, ker so želeli ohraniti monopol ZMDC. Takrat so bili zimbabvejski diamanti označeni kot krvavi in zaradi tega v Evropi nezaželeni. V novem poročilu pa so potrdili, da diamanti iz Zimbabveja niso več težavni. Nevladne organizacije, kot je Global Witness, pa se s tem ne strinjajo in trdijo, da so zimbabvejski diamanti še vedno krvavi.

Evropska skupnost je preklicala tudi prepoved potovanja uslužbencev ZMDC v Evropo, medtem ko so Mugabe in njegova družina še vedno nezaželeni. Prav tako ostaja prepoved prodaje orožja in policijske opreme.

Ne spreglejte