Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Pavel II.

Sobota, 30. 4. 2011, 13.18

8 let

Mugabe prispel v Vatikan na beatifikacijo Janeza Pavla II.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Rim se zgrinja na tisoče vernikov, da bi lahko bili priča beatifikaciji pokojnega papeža Janeza Pavla II. v nedeljo v Vatikanu.

S tem namenom je v Italijo pripotoval tudi zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, kateremu je vstop v Evropsko unijo sicer prepovedan.

Pričakujejo več sto tisoč vernikov

Janeza Pavla II. bo v nedeljo v Vatikanu razglasil za blaženega njegov naslednik, papež Benedikt XVI. V Rimu ob beatifikaciji karizmatičnega papeža s Poljske, ki velja za korak na poti k svetništvu, pričakujejo več sto tisoč vernikov.

Krsto s posmrtnimi ostanki Janeza Pavla II., ki je umrl aprila 2005 po 27 letih vodenja Rimskokatoliške cerkve, so sicer že v petek prenesli iz grobnice pod baziliko svetega Petra. Uradne slovesnosti ob beatifikaciji pa se bodo pričele z nocojšnjo vigilijo oziroma bedenjem v rimskem Circusu Maximusu ob 20. uri, ki jo bo vodil kardinal Agostino Vallini.

Več cerkva v Rimu bo odprtih vso noč za molitve vernikov

V vigilijo naj bi se preko videopovezave iz Vatikana vključil tudi sedanji papež. Zbrane naj bi poleg tega nagovorila francoska redovnica Maria Simon-Pierre, ki naj bi jo čudežno ozdravil Janez Pavel II. in si tako prislužil blaženost.

Po slovesnem bedenju bo osem glavnih cerkva v Rimu ostalo odprtih vso noč za molitve vernikov, osrednja slovesnost pa se bo pričela v nedeljo ob 9. uri.

V Vatikanu bo tudi Samuel Žbogar Slovesnosti se bo po napovedih udeležilo več voditeljev držav, med drugim poljski predsednik Bronislaw Komorowski, belgijski kralj Albert II., mehiški predsednik Felipe Calderon in francoski premier Francois Fillon. Iz Slovenije bo tam zunanji minister Samuel Žbogar.

Mugabe izjemoma v EU

Najbolj sporen gost je predsednik Zimbabveja Mugabe, za katerega zaradi obtožb o množičnih kršitvah človekovih pravic v njegovi državi velja prepoved potovanja po EU. A Vatikan je suverena država in ni članica EU, zato so italijanske oblasti privolile v izjemo in mu dovolile tranzit.

87-letni Mugabe se je nazadnje mudil v Rimu leta 2009, ko se je udeležil konference Združenih narodov. Leta 2005 se je udeležil tudi papeževega pogreba. Njegov takratni obisk je sprožil polemike tudi zato, ker se je z njim rokoval britanski princ Charles.

Ne spreglejte