Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2016,
14.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vojska Savdska Arabija Iran

Torek, 5. 1. 2016, 14.07

6 let, 7 mesecev

Mogočni in zastrašujoči vojski, v kateri so vložene milijarde (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Spor med Savdsko Arabijo in Iranom je za zdaj le diplomatski, a le ena iskra bi lahko poskrbela, da bi največje rivalstvo na Bližnjem vzhodu preraslo v oborožen spopad.

V središču zadnje krize med Teheranom in Rijadom, ostrima tekmecema za prevlado v regiji, je vse večja pripravljenost Savdske Arabije, ki jo od lani vodi kralj Salman, da opusti politiko diplomatskega spodkopavanja tekmeca. Lani je Rijad začel vojno v Jemnu, da bi preprečil prevzem moči šiitskim zaveznikom v svoji južni sosedi ter da bi podprl sirske upornike.

Od leta 1979 sta državi sodelovali v številnih t. i. posrednih vojnah, zadnja je v Siriji, kjer Iran podpira predsednika Bašarja Al Asada. Po usmrtitvi šiitskega klerika Nimra Al Nimra je iranska revolucionarna garda napovedala "ostro maščevanje", ki naj bi vladajočo savdsko kraljevo družino zadelo v bližnji prihodnosti.

Pogledali smo, kakšna je vojaška moč obeh regionalnih sil. Spletni portal Global Firepower na seznamu 126 držav iransko vojsko uvršča na 23. mesto, vojsko Savdske Arabije pa na 28. mesto (za primerjavo: slovenska vojska je na 99. mestu).

Savdska Arabija ima najboljšo obrambno vojaško silo na Bližnjem vzhodu. Kraljevina zanjo nameni deset odstotkov svojega proračuna oziroma okoli 80 milijard dolarjev (74 milijard evrov) letno. To je dvakrat več, kot porabi za zdravstvo in socialni razvoj.

Savdska Arabija je velika letalska sila. Njeno letalstvo ima na desetine ameriških lovcev F-15S, in 15 aktivnih vojaških letališč. Savdska flota je opremljena tudi z enosedežnimi dvomotornimi visokozmogljivimi lovci Eurofighter Typhoon, ki so skupni projekt članic EU. Kraljevina ima možnost nakupa še 70 takšnih lovcev.

Savdska vojska ima na terenu 442 tankov M1A2 Abrams, ki so jih izdelali v ZDA. Motor ima 1.500 konjskih moči in deluje na kakršnokoli gorivo, tudi na dizel ali kerozin. Opremljen je s 120-milimetrskim gladkocevnim topom, ki ga je oblikovalo podjetje Rheinmetall AG iz Nemčije. Ima okoli 82 helikopterjev Apače AH64D, to so najnaprednejši napadalni helikopterji. V eni minuti lahko izstrelijo 128 nabojev.

Savdska mornarica ima okoli 40 tisoč članov in podpisan 11,25 milijarde dolarjev (10,45 milijarde evrov) vreden dogovor z ZDA o dobavi štirih bojnih ladij podjetja Lockheed Martin. Kot del nadgradnje bo kraljevina dobila nove bojne čolne, ki so oblikovani tako, da delujejo v bližini obale.

Savdska strateška raketna služba je opremljena z raketnima sistemoma DF-21 in DF-3 Dongfeng, ki so ga naredili Kitajci in ima velik doseg, nanj pa se lahko namesti visoko eksplozivne bojne glave. Imajo močno artilerijo, ki vključuje več kot 750 havbic, med njimi 50 ameriških oklepnih raketnih metalcev M270, ki lahko zadenejo 300 kilometrov oddaljene cilje.

Med svoje zaveznike Savdska Arabija šteje Bahrajn, Kuvajt, Jordanijo, Jemen, Egipt, Združene arabske emirate, Sudan, Turčijo, Pakistan, Afganistan in ne nazadnje ZDA, ki imajo najmogočnejšo vojsko na svetu.

Iran je podobno kot Savdska Arabija napovedal, da bo večji del svojega proračuna namenil za vojsko. Ocene, koliko denarja Iran nameni za obrambo, se gibljejo med 11 in 18 milijardami dolarjev (10 in 16,7 milijarde evrov). Iran ima tudi bolj omejeno število zaveznikov: poleg Sirije so tu še Libanon, Palestinska avtonomna oblast, Venezuela in Rusija.

Islamska republika Iran med svoja najbolj zastrašujoča orožja poleg številčne vojske šteje balistične izstrelke razreda Sejjil-1 in Sejjil-2 (izstrelke srednjega dosega zrak – zrak so prvič testirali leta 2008), balistične izstrelke iz družine Shahab, ki so osnovani na severnokorejskem dizajnu, majhne podmornice razreda Ghadir, ki jih je težko zaznati in jim slediti, protiladijske balistične izstrelke Khalij-e Fars, znane kot iranski ubijalec ladij, ter obrambni sistem S-300, ki so ga Iranci kupili od Belorusov, še več pa jih bodo po napovedih letos kupili od Rusov.

Zaradi svojega jedrskega programa je bil Iran dolga leta odrinjen na rob mednarodne družbe, čeprav je ves čas vztrajal, da gre za civilni program. Po lanski sklenitvi dogovora z Zahodom so bile umaknjene sankcije proti Iranu, ki mu po znanih podatkih ni uspelo razviti jedrskega orožja. Tega nima niti Savdska Arabija, je pa znano, da je izdatno financirala pakistanski jedrski program, z ZDA pa ima sklenjen memorandum o krepitvi savdskih poskusov za vzpostavitev civilnega jedrskega programa.

Ne spreglejte