Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

1

protesti aretacija Ukrajina Gruzija Mihail Sakašvili Petro Porošenko

Natisni članek

Torek, 5. 12. 2017, 16.30

6 let, 7 mesecev

Množica protestnikov pridržanega Sakašvilija osvobodila iz policijskega vozila #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

1

Aretacija Mihaila Sakašvilija v Kijevu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so ukrajinske oblasti v Kijevu zaradi domnevnega sodelovanja v kriminalni združbi dopoldne aretirale nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, se razmere v ukrajinski prestolnici nevarno zaostrujejo. Popoldne so namreč privrženci Sakašvilija v Kijevu blokirali policijski konvoj in iz enega od vozil rešili 49-letnega politika. Ta zdaj svoje podpornike poziva, naj zasedejo ukrajinski parlament in zahtevajo odstavitev ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Ukrajinske varnostne sile so dopoldne v Kijevu aretirale nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki velja za ostrega nasprotnika aktualnega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Pred aretacijo 49-letnega politika, ki mu očitajo sodelovanje v kriminalni združbi, so preiskovalci izvedli tudi racijo na njegovem domu. 

Obkoljeni Sakašvili naj bi grozil, da bo storil samomor

Vhod v stavbo, kjer prebiva Sakašvili, je tako zjutraj blokiralo več deset oboroženih policistov. Politik se je zatekel na streho stavbe, s katere je nato nagovoril spodaj zbrane podpornike. Po poročanju lokalnih medijev naj bi Sakašvili celo grozil, da bo storil samomor. Njegovi privrženci so nato poskušali preprečiti pot vozilu, s katerim so ukrajinske oblasti odpeljale nekdanjega gruzijskega predsednika.

Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili med nagovorom podpornikov v Kijevu. | Foto: Reuters Nekdanji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili med nagovorom podpornikov v Kijevu. Foto: Reuters

Popoldne je nato odjeknila novica, da so Sakašvilijevi privrženci na eni od cest v središču Kijeva blokirali policijski konvoj, ki je prevažal politika. Protestniki naj bi razbili steklo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in Sakašvilija izpustili iz vozila. Obkrožen z množico podpornikov je Sakašvili nato ljudi pozval, naj se podajo v ukrajinski parlament in zahtevajo odstavitev predsednika Porošenka.

Nekdanji gruzijski predsednik za odstavitev Porošenka

"Na milijone nas je, smo zelo močni. Gremo v parlament, kjer bomo zahtevali odstavitev," je izjavil Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu v zadnjem obdobju preobrazil v njenega nasprotnika. Spomnimo, da je Sakašvili septembra letos skupaj z množico podpornikov iz Poljske na silo vstopil v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Porošenko mu je sicer pred tem odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.

Sakašvili velja za ostrega nasprotnika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. | Foto: Reuters Sakašvili velja za ostrega nasprotnika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Foto: Reuters

Takrat je bil namreč imenovan za guvernerja Odese, a je leto in pol pozneje odstopil in Porošenka obtožil korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji. Nad Sakašvilijem, ki je trenutno brez državljanstva, sicer visi tudi zahteva za izročitev, ki so jo vložile gruzijskih oblasti. Nekdanjemu predsedniku v domovini očitajo zlorabo položaja.

Ne spreglejte