Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
28. 1. 2014,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

Natisni članek

Ratko Mladić Radovan Karadžić

Torek, 28. 1. 2014, 9.36

8 let

Mladić kot nekoč Milošević: Ne priznavam haaškega sodišča

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

2

"To je hudičevo sodišče," je večkrat ponovil nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić in ni želel pričati na sojenju nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću.

Tako 68-letni Karadžić kot 71-letni Mladić sta obtožena zločinov proti človečnosti med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 ter genocida v Srebrenici julija 1995. Nekdanja tesna sodelavca sta se, potem ko sta več let preživela na begu, preden ju je dosegla haaška roka pravice, prvič znašla skupaj v sodni dvorani Mednarodnega kazenskega sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY). Karadžić je upal, da bo Mladić med pričanjem podprl njegove trditve, da ukazov za vojne zločine ni dal on.

Sodišče zavrnilo novo zdravniško oceno Po uvodnem nagovoru sodnika je spregovoril Mladićev odvetnik Branko Lukić, ponovil, da Mladić ne želi pričati, in dejal, da trpi zaradi delne izgube spomina zaradi kapi ter da ne ve, ali se je nekaj zares zgodilo ali ne. Odvetnik je prosil, da bi Mladića pregledali zdravniki in skušali ugotoviti, ali je zmožen pričati. Odvetnik je dejal, da Mladić ne more brati ali analizirati enega samega dokumenta. "Če bi bil zmožen pričati, bi pričal na svojem sojenju, a tega ni sposoben. Siliti ga, da priča na tem sojenju, izničuje njegovo pravico, da ne priča, in s tem sodišče krši njegove temeljne človekove pravice," je dodal.

Sodišče pod vodstvom glavnega sodnika O-Gon Kwona je zavrnilo zahtevo po zdravniški oceni, češ da je to že prejel in da od tedaj ni bilo kakšnih novih dogodkov, ki bi zahtevali ponovno oceno zdravstvenega stanja priče.

"Sodišče nam sodi, ker smo branili srbski narod" Mladić je namesto prisege izjavil, da ne priznava haaškega sodišča in da ne more pričati, ker to predstavlja pritisk tako nanj kot na njegov narod. "Prosim vas, da mi daste priložnost, da v bran Radovana Karadžića in njegovega prizadevanja za reševanje našega naroda preberem, kar sem danes ponoči napisal na sedmih straneh. To ni sodišče pravice, to je hudičevo sodišče, ki nam sodi, ker branimo srbski narod!" je začel Mladić, preden ga je sodnik prekinil. Sodišče mu njegove izjave ni dovolilo prebrati.

Mladić pozabil zobno protezo "Name vršite pritisk. Nikogar se ne bojim razen Boga. Haaško sodišče zame ne obstaja," je podobno kot pred leti na svojem sojenju nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević Mladić vztrajal, da ne priznava haaškega sodišča, češ da to služi zvezi Nato. Pred tem ga je sodnik opomnil, da bo kaznovan zaradi nespoštovanja sodišča, če ne bo pričal. Na koncu je prisegel, da bo govoril resnico, glavnemu sodniku pa zabrusil, naj ne bo nervozen. "Vi ste iz Koreje. Tudi v Koreji zvoni alarm," je dejal in zaprosil, če mu lahko prinesejo zobe, da bo lahko prebral svojo izjavo. Sojenje so za 20 minut prekinili, da bi Mladiću prinesli zobno protezo.

Potem ko je Mladić dobil protezo, je Karadžić, ki se brani sam, začel postavljati vprašanja in Mladiću dal priložnost, da prebere svojo izjavo. Sodišče tega ni dovolilo in od Karadžića zahtevalo, da priči postavi vprašanja. Mladića je Karadžić najprej vprašal, katere dolžnosti je opravljali med svojo vojaško kariero. Ko je Mladić iz naštevanja svojih dolžnosti prešel v govor, da se ne sodi njemu in Karadžiću, temveč srbskemu narodu, ga je sodnik prekinil.

Karadžič je nadaljeval postavljanje vprašanj, za katere je že prej napovedal, da jih bo postavil: - Ali ste me kadarkoli obvestili, ustno ali pisno, da bodo ujetnike iz Srebrenice ustrelili, da jih streljajo ali da so jih postrelili? - Ali sva imela midva kakršenkoli dogovor, da na prebivalce Sarajeva streljajo ostrostrelci ali da se jih obstreljuje z granatami? - Kakšni so bili razlogi za obstreljevanje Sarajeva in streljanje ostrostrelcev? - Sva imela kakršnekoli dogovore ali razumevanje o tem, da Muslimane in Hrvate preženemo z območja pod srbskim nadzorom?

"Hvala, Radovan" Mladić je po vsakem vprašanju odgovoril, da na vprašanja po nasvetu svojega odvetnika ne more in noče odgovoriti zaradi svojega zdravstvenega stanja in ker se ne želi inkriminirati z odgovorom, saj mu sodijo zaradi podobnih obtožb kot Karadžiću. Sodišče je odločilo, da mora priča odgovoriti na vprašanja, a Mladić je to vsakič znova zavrnil.

"Hvala, ker ste mi preprečili, da preberem svojo izjavo. Potrdili ste mojo tezo, da haaško sodišče ni sodišče, temveč hudičevo sodišče," je na koncu dejal Mladić. "Hvala, Radovan, oprosti, ker nisem mogel pomagati," se je obrnil še na obtoženega, preden je odšel s sodišča.

Ne spreglejte