Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
22.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar begunci Sredozemlje

Četrtek, 23. 4. 2015, 22.46

8 let

Miro Cerar: Slovenija bi lahko sprejela od 15 do 20 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je na izrednem vrhu EU o begunski krizi v Sredozemlju izkazala solidarnost na vse možne načine, je poudaril premier Miro Cerar. Kot je dejal, bi lahko država sprejela od 15 do 20 beguncev.

Voditelji članic EU so se ob prihodu na izredni sestanek o begunski krizi v Sredozemlju strinjali, da je prednostna naloga reševanje življenj beguncev, a enotnega odgovora na vprašanje, kaj potem storiti z njimi, ni. Več voditeljev je izpostavilo odgovornost Afrike, od koder problem izvira.

Slovenija na pomoč tudi z vojaško ladjo Triglav Poleg pomoči z vojaško ladjo Triglav bi lahko Slovenija ob upoštevanju določenih meril, na primer velikosti in BDP države, prevzela okoli 15 do 20 beguncev, a to so le prve okvirne ocene, je na vrhu dejal slovenski premier Miro Cerar.

Ukrepanje je nujno Vrh je danes po Cerarjevih besedah storil pomemben korak za zagotovitev nadaljnje solidarnosti in ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nenadzorovan tok migracij ter kriminalno usmerjanje beguncev v Evropo in igranje s človeškimi usodami. Voditelji so skupno ugotovili, da je stanje zelo resno, da so humanitarne posledice izjemno hude in da je ukrepanje nujno, je poudaril slovenski premier. Članice so ponudile konkretno pomoč, na primer z ladjami in helikopterji, a podrobnosti bo treba še opredeliti.

Pred vrhom se je omenjalo, da naj bi se članice zavezale k sprejemu najmanj 5000 beguncev, a na koncu so se voditelji po Cerarjevih navedbah izognili konkretni številki, da ne bi sprožali neupravičenih vprašanj in čudnih interpretacij, ki bi peljale v napačno smer. Prav je, da Evropska komisija najprej napravi analizo stanja, je pojasnil.

Voditelji so se dogovorili tudi za trikratno okrepitev finančnih sredstev za operacijo Triton v sklopu evropske agencije za nadzor zunanje meje Frontex, s čimer naj bi sredstva približno izenačili s tistimi, ki jih je imela italijanska operacija Mare Nostrum.

Ne spreglejte