Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2023,
22.15

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Antonio Guterres Tanja Fajon

Sreda, 7. 6. 2023, 22.15

10 mesecev, 3 tedne

Ministrica Tanja Fajon pri generalnem sekretarju ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Tanja Fajon |  Ministrica Tanja Fajon z delegacijo v četrtek potuje nazaj v Ljubljano.  | Foto Tanja Fajon / Twitter

Ministrica Tanja Fajon z delegacijo v četrtek potuje nazaj v Ljubljano.

Foto: Tanja Fajon / Twitter

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes, dan po izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN za obdobje 2024–2025, srečala z generalnim sekretarjem Antoniom Guterresom, s katerim sta se na sedežu ZN pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in ZN.

 
Božo Cerar
Novice "To je lahko odskočna deska za naše mednarodno delovanje za desetletja vnaprej"

To je bilo prvo srečanje ministrice z Guterresom po izvolitvi v Varnostni svet. Ministrica je na Twitterju sporočila, da sta se strinjala, da je lahko Slovenija v Varnostnem svetu povezovalni element, ker ni bila nikoli del problema, ampak rešitve. "Računajte na nas," je sporočila.

Fajonova je v New York pripotovala v nedeljo zvečer, v ponedeljek pa je gostila sprejem za predstavnike držav članic ZN na sedežu svetovne organizacije. Tam je predstavila slovensko kandidaturo za Varnostni svet in pozvala prisotne, naj glasujejo za njeno državo.

Ugoden razplet na torkovem glasovanju je napovedal zelo dober obisk sprejema, ki je presegel pričakovanja, in slovenski delegaciji je na koncu skoraj zmanjkalo priložnostnih daril.

Pričakovanja je potem v torek presegel tudi izid glasovanja, saj je Slovenija dobila 153 glasov proti 38 za Belorusijo in osvojila sedež vzhodno-evropske skupine sistema ZN v Varnostnem svetu.

Ugoden izid je tik pred glasovanjem napovedovala tudi gneča pred klopjo Slovenije v Generalni skupščini ZN, kamor so delegati prišli pozdravit slovenske kolege, beloruski veleposlanik Valentin Ribjakov pa je sameval.

Poraz Belorusije udarec za Rusijo?

Direktor Mednarodne krizne skupine za ZN Richard Gowan je ocenil, da je bil izid glasovanja udarec za belorusko podpornico Rusijo. Moskva je namreč doslej trdila, da številne države javno podpirajo Ukrajino le zaradi pritiska zahoda na čelu z ZDA, vendar pa zasebno simpatizirajo z Rusijo. "Izid tajnega glasovanja te trditve niti najmanj ne podpira," je izjavil.

Pred glasovanjem ni bilo zanesljivo, ali bo Slovenija v prvem krogu uspela zbrati 128 glasov ali pa bo nujnih več krogov. Ministrica in delegacija njenega ministrstva je zato povratne letalske vozovnice za Ljubljano rezervirala za četrtek, Fajonova pa je potem sredo izkoristila za srečanje z Guterresom.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva žalostna, da je bila parlamentarna diplomacija spregledana
Varnostni svet Združenih narodov
Novice Slovenija bo v Varnostnem svetu sodelovala pri odločitvah o miru in varnosti v svetu

Ne spreglejte