SiolNET. Novice Svet
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minimalna plača avstrijskega turističnega delavca po novem 1.500 evrov

4,45

termometer

Avstrija
Foto: Getty Images

Zaposlenim v turizmu v Avstriji bo od 1. maja pripadalo 1.500 evrov bruto mesečne minimalne plače. Po navedbah sindikatov bo odločitev vplivala na plače približno polovice od skupno 220 tisoč zaposlenih v hotelih in gastronomiji.

Dvig plač v turizmu po oceni delavcev že krepko zamuja. Da bi preprečili hitro odhajanje delovne sile, pa bodo morali delodajalci v panogi ponuditi še več, poudarjajo sindikati. Z delodajalci so se tako že lotili oblikovanja nove okvirne zakonske ureditve o pogojih dela.

"Le vrhunsko motivirana delovna sila bo tudi v prihodnosti dosegala rekordne vrednosti za avstrijski turizem," je danes poudaril sindikalist Berend Tusch.

Želijo tudi najmanj en prost konec tedna v mesecu

V pogovorih se bodo dotaknili vprašanj, kot so delovni in prosti čas ter porodniški dopust. Sindikati želijo zaposlenim v turizmu izboriti tudi najmanj en prost konec tedna v mesecu.

Zagotavljanje ustreznih kadrov je velik izziv tudi v slovenskem turizmu. Ob tem pa velja, da še posebej v času visoke sezone delavci v tej panogi pogosto na delo odidejo v druge države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 297
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin