Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2018,
7.25

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

finančna kriza gospodarska kriza Lehman Brothers

Sobota, 15. 9. 2018, 7.25

5 let, 7 mesecev

Minilo je deset let od izbruha finančne in gospodarske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Lehman Brothers | Znamenita fotografija iz leta 2008: krizni sestanek v londonski podružnici Lehman Brothers | Foto Reuters

Znamenita fotografija iz leta 2008: krizni sestanek v londonski podružnici Lehman Brothers

Foto: Reuters

Na današnji dan pred desetimi leti je v ZDA investicijska banka Lehman Brothers razglasila do takrat največji stečaj v zgodovini. S tem se je uradno začela velika finančna kriza, ki je z začetkom kopičenja nedonosnih hipotekarnih posojil začela tleti že mnogo prej. Zajela je ves svet, v Evropi je privedla do gospodarske krize in dolžniških težav.

S propadom Lehman Brothers 15. septembra 2008 so se razkrile slabe naložbe v tvegane finančne instrumente, s katerimi se je financiralo naložbe v nepremičninski trg. Padle hipoteke na nepremičnine so razvrednotile z njimi povezane vrednostne papirje in izvedene oz. podrejene finančne instrumente. Padec zaupanja in prepletenost sistema sta povzročila kreditni krč in največjo recesijo po veliki depresiji v 30. letih minulega stoletja.

Lehman Brothers | Foto: Reuters Foto: Reuters

Večina se ni pravočasno zavedla resnosti in velikosti težave. Vseeno so ZDA razmeroma hitro pogasile požar in ameriška centralna banka ima danes veliko več pooblastil za nadzor nad velikimi finančnimi ustanovami in možnost posredovanja v primeru njihovega propada. Enako se je do danes zgodilo v Evropi oz. evrskem območju, kjer pa reševanje težav ni bilo tako kratkotrajno. Recesija je sicer izzvala gospodarsko in dolžniško krizo.

kriza, borza | Foto: Reuters Foto: Reuters

Opozorila pred možnostjo nove krize

Ob nauku iz zgodovine se v zadnjem času krepijo opozorila pred možnostjo nove krize. K temu jih napotujejo geopolitična trenja, trgovinske vojne, finančni hazard tistih, ki jih je v prejšnji krizi rešil sistem oz. država, borzne špekulacije, razmere na hitro rastočih trgih ipd. Ukrepi so izboljšali nekatere sisteme, vendar - izkušnje iz zgodovine kažejo, da se nobena kriza ne začne iz enakih vzrokov in na podoben način kot prejšnja.

Preberite še:

Denar
Novice Kako podjetniki občutijo konec krize?
Ne spreglejte