SiolNET. Novice Svet
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova za vzpostavitev prave evropske vojske

1,31

termometer

Angela Merkel |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu izpostavila pomen solidarnosti in enotnosti Evropske unije. Zavzela se je tudi za vzpostavitev prave evropske vojske. V plenarni dvorani je požela bučen aplavz, a tudi številne vzklike nasprotovanja.

Po besedah nemške kanclerke je solidarnost univerzalna vrednota, brez katere ne moremo v nobeni skupnosti. Je tudi del pogodbe o EU in temeljni kamen Evrope. Angela Merkel je še dejala, da je solidarnost vedno povezana z zavezanostjo skupnosti.

Izpostavila je tudi pomen enotnosti in odločenosti. "Naše interese lahko branimo, če sodelujemo," je poudarila in dodala, da je treba preseči nacionalizme. Dejala je še, da Evropa lahko deluje le, če obstaja vladavina prava. "Vse lahko deluje le, če vsaka članica prevzame odgovornost," je menila.

Merklova za vzpostavitev prave evropske vojske

"Evropejci moramo prevzeti več odgovornosti v svoje roke, če želimo preživeti," je menila. Tako kot francoski predsednik Emmanuel Macron se je zavzela za pravo evropsko vojsko, ki bi se po njenih besedah lahko dobro dopolnjevala z zvezo Nato. Poleg tega bi EU in Nato tako lažje sodelovala, je menila.

Marjan Šarec Angela Merkel Novice Angelo Merkel na oblasti ohranjala njena največja napaka

Druga pomembna zadeva, s katero bi se morala ukvarjati EU, je po besedah nemške kanclerke gospodarski uspeh Evrope. Merklova je napovedala nove rešitve za utrjevanje območja z evrom, zagovarjala uvedbo digitalnega davka ter inovacije v Evropi kot temelj za prihodnjo blaginjo.

Kot tretjo ključno točko je Merklova v Strasbourgu izpostavila vprašanje migracij, glede katerega "Evropa še ni tako enotna, kot bi si želeli." Priznala je sicer, da je Evropa naredila nekaj napredka, med drugim se zdaj zaveda, da je nujen dober nadzor zunanje meje.

Nemška kanclerka meni, da Evropejci pričakujejo, da se bo EU uspešno lotila teh treh ključnih tem.

Brexit označila za veliko rano

Omenila je tudi izstop Velike Britanije iz EU, ki ga je označila za "veliko rano". Je pa pohvalila posebnega odposlanca EU za brexit Michela Barnierja. "Vsi lahko zaploskamo Barnierju za njegovo delo," je dejala.

Po mnenju nemške kanclerke bi morala EU morala razmisliti tudi o razvojni pomoči Afriki.

"Nacionalizem in egoizem ne smeta v Evropi nikoli več dobiti priložnosti. Strpnost in solidarnost sta naša skupna prihodnost. Splača se potruditi zanju," je Merklova sklenila govor pred evropskimi poslanci, za katerega je požela bučen aplavz, a tudi številne vzklike nasprotovanja. "Zadovoljna sem, nekaj ljudi spravljam ob živce. Sem v parlamentu," se je odzvala na klice nasprotovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin