SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova: V Sloveniji gre za vprašanje bank in reform

3

termometer

 | Foto:
Nemški mediji Angeli Merkel napovedujejo, da bo morala po tretjem volilnem zmagoslavju v Evropi stvari spet vzeti v svoje roke. Med šestimi veliki izzivi, ki jo čakajo, omenjajo tudi Slovenijo.

Focus piše, da Merklovo čakajo nove odločitve glede milijardne pomoči državam v težavah. Med temi omenja tudi Slovenijo, ki "se bori z milijardno luknjo svojih bančnih bilanc: govori se o 7,5 milijarde evrov. To odgovarja več kot petini njenega BDP. Slovenija v evroobmočju že dolgo časa velja za kandidatko za pomoč," piše Focus in omenja, da je vlada v Ljubljani do zdaj poudarjala, da lahko sama reši svoje težave.

Berliner Zeitung pa piše, da bo kanclerka v Evropi igrala na svoj volilni uspeh. "In to bo Evropa občutila. Predvsem Evropska komisija." Časopis omenja, da je po nizozemskem premierju Marku Rutteju Merklova edina evropska voditeljica, ki se zavzema za varčevanje in ji je uspela ponovna izvolitev.

Slovenijo je po zmagi na kratko omenila tudi kanclerka. "Ne smemo predčasno opustiti pritiska za reforme. Tako imamo npr. zdaj v Sloveniji razprave, kjer gre za vprašanja bank in vprašanja reform. Tudi v Nemčiji smo z Agendo 2010 mojega predhodnika Gerharda Schrōderja izvedli številne reforme, ki so bile za številne ljudi zelo težke. Če bi vedela, da bomo morali nekaj plačati, bi to povedala, vendar pa ne bom napovedala nečesa, česar ne vem," je Merklova v pogovorni oddaji televizijskih hiš ARD in ZDF z vodilnimi kandidati strank med drugim odgovorila na vprašanje, zakaj v predvolilnem času ni jasno povedala, da bo Grčija potrebovala nov paket pomoči, čeprav so o tem govorili vsi strokovnjaki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin