SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova kot Janković: kljub zmagi brez mandata?

3

termometer

Ob razglasitvi volilnih izidov v Nemčiji skoraj ni bilo dvoma, da bo Angela Merkel še tretjič kanclerka, a drugouvrščena SPD ni pripravljena vreči puške v koruzo. Kljub porazu lahko pride na oblast.

Merklova je dosegla "zgodovinsko zmago" in skoraj 42 odstotkov glasov, le pet sedežev je zmanjkalo do absolutne večine, a ni povsem izključeno, da ostane brez tretjega kanclerskega mandata. Poraz dozdajšnje koalicijske partnerice, liberalne FDP, ki je izpadla iz parlamenta, in razdelitev poslanskim mest sta poskrbela za zanimivo povolilno matematiko in še bolj zanimiva koalicijska pogajanja.

SPD je v paradoksalnem položaju: stranka je na nedeljskih volitvah dosegla drugi najslabši volilni izid po koncu druge svetovne vojne, kljub temu pa ima možnost priti na oblast. Arhitekt dveh scenarijev, ki bi to omogočila, je Gabriel, ki želi iz ozadja Merklovi odvzeti moč, poroča nemški Focus. Merklova SPD potrebuje za vladanje, vendar socialdemokrati niso navdušeni. Vodja stranke Sigmar Gabriel je zasnoval dva scenarija, kako pritisniti na Merklovo. Eden utira pot na oblast prav njemu.

Trda pogajanja Po prvem scenariju gre SPD v veliko koalicijo, kjer bi Gabriel lahko postavil visoko politično ceno za sodelovanje: najmanj šest ministrstev, med njimi finančno, določitev minimalne plače, splošno zavarovanje, ukinitev nadomestila za nego otroka. To bi bilo za unijo CDU/CSU, še posebej za CSU, zelo boleče.

Ena najspornejših točk koalicijskih pogajanj med CDU in SPD bo varčevalna politika v evroobmočju, saj se socialdemokrati zavzemajo za mehkejše varčevalne ukrepe, Merklova pa je dala jasno vedeti, da glede tega vprašanja ni pripravljena na kompromis. SPD bi si po težkih pogajanjih lahko izbojevala dober začetni položaj za sodelovanje. Če bi CDU/CSU ugriznila v kislo jabolko, bi se lahko SPD okrepila kljub sodelovanju v nepriljubljeni veliki koaliciji. Nad to je še najmanj navdušen kanclerski kandidat SPD Peer Steinbruck, ki je v črno-rdeči koaliciji že sodeloval in bil finančni minister v prvi vladi Merklove.

Rdeče-zeleno-rdeče Drugi scenarij predvideva rdeče-zeleno-rdečo koalicijo. SPD ima skupaj z Zelenimi in Levico večino glasov. Gabriel že dolgo razmišlja o tej možnosti, ki bi ga ustoličila kot kanclerja. Sanja o obnovi svoje stranke, ki bi pozabila na čase nekdanjega kanclerja Gerharda Schröderja. Gabriel je bil proti dvigu upokojitvene starosti na 67 let, znižanju plač in ocenil poceni začasno delo kot napako.

Že v kampanji za položaj predsednika SPD je leta 2011 Gabriel poudaril, da je izključevanje sodelovanja z Levico, stranko nekdanjih komunistov, napačno. Kljub temu vodstvo stranke do zdaj ni jasno povedalo, ali bi bilo pripravljeno v koalicijo z Levico, in je zanikalo kakršnokoli sodelovanje. "Na potezi je gospa Merkel," sta večkrat ponovila Steinbruck in generalna sekretarka SPD Andrea Nahles. Če Merklova poteze ne bi naredila, je Gabriel že na volilni večer napovedal, kaj se utegne zgoditi: "Pri SPD ni nič izključeno".

Črno-zeleno Če bi pogajanja o veliki koaliciji spodletela, ime tudi Merklova na voljo drugi scenarij: koalicija z Zelenimi. Voditeljica stranke, razočarana nad volilnim (ne)uspehom stranke, Claudia Roth je že napovedala svoj umik iz politike. Sodelovanje Zelenih in CDU je sicer malo verjetno, a vodstvo stranke je sporočilo, da možnosti pogovorov ne izključuje. Koalicija CDU/CSU in Zelenih na deželni ravni je obstajala v Hamburgu, a je po dveh letih in pol leta 2010 razpadla. Na zvezni ravni črno-zelene koalicije še ni bilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin