Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Angela Merkel David Cameron proračun

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 12.38

8 let

Merklova bo odpovedala vrh EU-ja, če bo Velika Britanija uporabila veto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Angela Merkel je odločena, da bo odpovedala prihajajoče novembrsko zasedanje o proračunu, če bo Velika Britanija za vsak predlog uporabila veto.

Nemčija je napovedala, da bo odpovedala vrh Evropske unije (EU), ki se bo ukvarjal z naslednjim večletnim evropskih proračunom, če bo britanski premier David Cameron vztrajal pri tem, da bo uporabil veto na vse predloge, ki ne bodo vključevali popolne zamrznitve porabe. Nemška kanclerka Angela Merkel je tako prepričana, da ni smiselno, da bi imeli zasedanje o proračunu, če se države članice o njem ne bodo mogle zediniti.

Merklova pa se še naprej trudi, da bi prepričala britanskega premierja, da bi podprl predlog, ki ga je Nemčija predlagala kot kompromis in ki predvideva zamrznitev porabe pri enem odstotku evropskega BDP-ja. Evropska komisija je namreč predlagala višjo številko, in sicer skoraj 1,1 odstotka evropskega BDP-ja.

Ne bo podprl predlogov, ki ne bodo koristili Veliki Britaniji Že na zasedanju pretekli teden je Cameron razkril, da bo uporabil veto na vse predloge, ki predvidevajo vsakršno zvišanje evropske porabe. "Če ne bo dogovor koristil Veliki Britaniji, ne bo nobenega dogovora. Ne moremo dovoliti, da se evropska poraba še zviša, medtem ko imamo še toliko drugih področjih, na katerih moramo doseči dogovor," je prepričan Cameron. Njegovi svetovalci pa v ozadju pogovorov trdijo enako, kar pa nekateri evropski diplomati ne morejo verjeti.

Čeprav evropski uradniki vedo, da bo Cameron postal pravi junak v svoji domovini, če bo blokiral sprejetje proračuna, Veliko Britanijo močno svarijo, da bi veto lahko negativno vplival na diplomatske odnose z Veliko Britanijo.

Merklova prepričuje Camerona, da bi podprl nemški predlog Merklova se je sicer o odločnem nasprotovanju Velike Britanije o zvišanju evropske porabe pogovarjala s Cameronom, o tem pa sta se pretekli konec tedna pogovarjala tudi Michael Link in David Lindington, ministra za evropske zadeve obeh držav. "Veliki Britaniji želimo dokazati, da smo zaupanja vreden partner," je povedal neimenovani nemški uradnik. Merklova si namreč nadvse želi prepričati Camerona, da bi podprl nemški kompromis, ki pa ga ne bo uporabila za nova pogajanja o še nižji evropski porabi.

Merklova in Cameron se bosta spet srečala v začetku novembra, ko bodo pogajanja o proračunu prioriteta diplomatskih pogovorov. Takrat pa naj bi mu tudi obrazložila, da ni potrebe po zasedanju o proračunu, če namerava uporabiti veto. Merklova si sicer prizadeva, da bi EU zaključil pogajanja o proračunu na zasedanju 22. in 23. novembra, s tem pa bi odprli pot novim pogajanjem, ki bodo decembra. Angela Merkel pogajanja o proračunu vidi kot odvračanje pozornosti od prave prioritete EU-ja, vzpostavitve enotnega bančnega nadzora.

Predlog podpira najmanj šest držav članic Nemški predlog sicer podpira šest držav članic, med njimi so Nizozemska, Švedska, Danska, Avstrija, Finska in Češka. Čeprav sta tudi Francija in Italija članici te skupine, pa njuna podpora še ni zagotovljena. Znano je tudi, da bo 15 držav članic podprlo predlog Evropske komisije, ki predvideva višji proračun.

Ne spreglejte