Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2022,
6.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Natisni članek

vojska Volodimir Zelenski Angela Merkel Aleksander Lukašenko Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Petek, 25. 11. 2022, 6.36

1 leto, 4 mesece

Ukrajina: Rusi priznali, da bi za zmago potrebovali pet milijonov vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

111

Mobilizirani ruski vojaki | Ukrajinci trdijo, da Rusija pripravlja nove mobilizacije, Rusi pa te navedbe zanikajo.

Ukrajinci trdijo, da Rusija pripravlja nove mobilizacije, Rusi pa te navedbe zanikajo.

275. dan vojne v Ukrajini. Oleksij Gromov, uradnik generalštaba oboroženih sil Ukrajine, je dejal, da je ruski politični vrh izdal dokument z naslovom "Sklepi vojne z Natom v Ukrajini", v katerem so navedene vse težave ruske vojske, od pomanjkljivosti pri poveljevanju, pomanjkanja discipline do zastarele vojaške opreme. "Dokument tudi navaja, da takšne vojne ni bilo že več kot 80 let in da bi Rusija, da bi dosegla zmago, potrebovala okoli pet milijonov vojakov," je dejal Gromov. 

Poudarki dneva: 

20.26 EU bo Ukrajini dobavila 40 električnih generatorjev

19.18 Ukrajina: Rusi priznali, da bi za zmago potrebovali pet milijonov vojakov
17.07 Britanski zunanji minister v Kijevu napovedal novo pomoč Ukrajini
16.14 Rusi silovito obstreljujejo osvobojeni Herson, v mestu evakuirajo bolnišnice
14.11 Putin se je srečal z materami vojakov: Ne verjemite vsemu, kar vidite na TV
11.06 "Ruski Google" se umika iz države 
9.27 Britanci: Ruski rezervisti so na terenu zmedeni, neusposobljeni in slabo opremljeni 
9.00 Na Krimu aktivirali protiletalsko obrambo 
7.30 Kijevčani znova imajo vodo, številni še brez elektrike

7.00 Merklova trdi, da je imela rešitev za ukrajinsko krizo
6.30 Lukašenko: Pošiljanje moje vojske v Ukrajino ne bo rešilo ničesar

20.26 EU bo Ukrajini dobavila 40 električnih generatorjev

EU bo s pomočjo donacij držav članic in prek mehanizma rescEU Ukrajini dostavila 40 električnih generatorjev, 200 srednje velikih transformatorjev ter dva avtotransformatorja, je danes po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Okrepili smo svoja prizadevanja in sodelujemo s partnerji, da bi Ukrajini zagotovili nujno podporo, ki jo potrebuje za ponovno vzpostavitev in vzdrževanje oskrbe z električno energijo in ogrevanjem za civilno prebivalstvo," je v sporočilu zapisala von der Leyen.

Vsak od generatorjev, ki jih bo prejela Ukrajina, bo lahko z električno energijo neprekinjeno napajal majhne do srednje velike bolnišnice.

Ukrajina se namreč trenutno sooča z obsežnimi izpadi elektrike zaradi pogostih ruskih zračnih napadov na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo.

Zelenski se je na Twitterju že zahvalil predsednici Evropske komisije za pomoč in tudi za začetek priprav devetega svežnja sankcij proti Rusiji.

Evropska komisija sicer pripravlja tudi novo energetsko vozlišče mehanizma rescEU na Poljskem, ki bo omogočalo donacije tretjih akterjev in pomagalo pri njihovi dostavi v Ukrajino.

"Obrnili smo se tudi na ustrezna podjetja v različnih državah in zaprosili za nujno potrebno visokonapetostno opremo, vključno z dodatnimi avtotransformatorji, ter se usklajujemo s partnerji za njihov hiter prevoz v Ukrajino," je sporočila komisija.

19.18 Ukrajina: Rusi priznali, da bi za zmago potrebovali pet milijonov vojakov 

Ukrajinci trdijo, da Rusija pripravlja nove mobilizacije, s katerimi bi lahko rekrutirali na milijone vojakov.

Delna mobilizacija, ki jo je septembra napovedal Putin, se je uradno končala 31. oktobra, a dejstvo, da odlok o naborništvu še ni bil preklican, je v Rusiji spodbudilo govorice, da vse možnosti ostajajo odprte.

Oleksij Gromov, uradnik generalštaba oboroženih sil Ukrajine, je dejal, da je ruski politični vrh izdal dokument z naslovom "Sklepi vojne z Natom v Ukrajini", v katerem so navedene vse težave ruske vojske, od pomanjkljivosti pri poveljevanju, pomanjkanja discipline do zastarele vojaške opreme.

"Dokument tudi navaja, da takšne vojne ni bilo že več kot 80 let in da bi Rusija, da bi dosegla zmago, potrebovala okoli pet milijonov vojakov," je dejal Gromov. 

To lahko pomeni, da bi se lahko naslednji val mobilizacije in uvedba izrednih razmer v državi zgodila "v bližnji prihodnosti". 

Kljub ukrajinskim trditvam Rusi zanikajo navedbe o novi mobilizaciji.

17.07 Britanski zunanji minister v Kijevu napovedal novo pomoč Ukrajini

Britanski zunanji minister James Cleverly je med današnjim obiskom v Kijevu napovedal novo pomoč Ukrajini, ki vključuje reševalna vozila in podporo žrtvam spolnega nasilja ruskih vojakov. Obisk se je zgodil dva dneva po ruskem obstreljevanju kritične infrastrukture v Ukrajini, ki ga je Cleverly obsodil in državi zagotovil podporo.

Cleverly, ki se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, je obsodil ruske napade na civiliste, bolnišnice in energetsko infrastrukturo. Po zadnjem takem obstreljevanju pred dvema dnevoma so se v prestolnici in tudi drugod po državi pojavile motnje v oskrbi z vodo in elektriko.

Britanski minister je ob tem zagotovil, da Velika Britanija stoji ob strani Ukrajini. "Danes sem predstavil sveženj neposredne pomoči našim ukrajinskim prijateljem v njihovem boju, od vozil za nujno pomoč do ključne podpore za tiste, ki so preživeli spolno nasilje ruske vojske," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sveženj pomoči, ki ga je predstavil, po navedbah britanskega zunanjega ministrstva vključuje 24 reševalnih in šest oklepnih vozil. Cleverly je objavil tudi dodatne tri milijone funtov pomoči za obnovo infrastrukture, kot so šole in zavetišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16.14 Rusi silovito obstreljujejo osvobojeni Herson, v mestu evakuirajo bolnišnice 

Danes popoldne so prispele nove informacije o ruskem obstreljevanju osvobojenega Hersona. Prebivalci nedavno osvobojenega strateško pomembnega mesta na jugu Ukrajine so bili prisiljeni zbežati zaradi močnega ruskega obstreljevanja z druge strani reke Dneper, kamor so se ruske sile umaknile pred prihajajočo ukrajinsko protiofenzivo.

Kristina Berdinski, ukrajinska novinarka, je sporočila, da so njeni sorodniki zbežali iz Hersona po "nasilnem obstreljevanju" mesta, ki se je zgodilo sinoči in danes. "Moskva se maščuje Hersonu in njegovim prebivalcem, ki niso sprejeli okupacije," je še dejala novinarka. 

Guverner Hersona je sporočil, da zaradi ruskega obstreljevanja poteka evakuacija bolnikov iz mestnih bolnišnic. "Zaradi nenehnega ruskega obstreljevanja evakuiramo bolnike iz bolnišnic v Hersonu," je na svojem kanalu Telegram sporočil Jaroslav Januševič, guverner Hersona. Dodal je, da bodo otroke iz regionalne klinične bolnišnice premestili v Mikolajev, medtem ko bodo sto bolnikov iz regionalne psihiatrične bolnišnice v Hersonu premestili v Odeso.

14.11 Putin materam ruskih vojakov: Ne obžalujem uvedbe "posebne vojaške operacije" 

Vladimir Putin se je udeležil televizijskega srečanja z materami ruskih vojakov, ki se borijo v Ukrajini. Dejal jim je, naj ne verjamejo vsemu, kar vidijo na televiziji ali preberejo na spletu, in trdil, da o konfliktu kroži veliko nepreverjenih informacij. 

Na srečanju je dejal, da rusko vodstvo deli bolečino z družinami, ki so izgubile ljubljene, in da nič ne more nadomestiti agonije izgube sinov. 

Putin je materam povedal, da je z vojaki na fronti govoril po telefonu: "Pogovarjal sem se z njimi in presenetili so me s svojim razpoloženjem, odnosom. Niso pričakovali, da jih bom poklical. Ti pogovori mi dajejo razlog imenovati jih heroji," je še dejal. 

"Naredili bomo vse, da se ne boste počutile pozabljene, vse, kar je v naši moči, da boste imele ramo, na katero se boste lahko naslonile," je dejal Putin in dodal, da "ne obžaluje" odločitve za uvedbo tega, kar Kremelj imenuje "posebna vojaška operacija. Vojno v Ukrajini je opisal kot "prelomni trenutek", v katerem se je Moskva končno uprla "zahodni hegemoniji".

Rusija je svoje vojaške izgube nazadnje javno razkrila 21. septembra, ko je obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da je bilo ubitih 5.937 vojakov. Po mednarodnih ocenah je številka precej višja.

11.06 "Ruski Google" se umika iz države 

Matična družba najmočnejšega ruskega tehnološkega podjetja Yandex se zaradi vojne v Ukrajini umika z ruskega trga, piše The New York Times. "Z Rusijo prekinjamo vse vezi," so sporočili, da bi svoja nova podjetja zaščitili pred posledicami vojne v Ukrajini.

To bi lahko oviralo Putinove načrte za razvoj domačih nadomestkov za visokotehnološko blago, ki prihaja z Zahoda, še piše The New York Times.

Yandex, nizozemsko podjetje, ki ga pogosto imenujejo "ruski Google", bo svoje najobetavnejše nove tehnologije preneslo na trge zunaj Rusije in prodalo obstoječe poslovne dejavnosti v državi, vključno s priljubljenim internetnim brskalnikom, podjetji za dostavo hrane in aplikacijami za iskanje taksijev, so še povedale osebe, ki sodelujejo pri prodaji podjetja.

Dodali so, da je razvoj novih tehnologij, kot so samovozeči avtomobili, umetna inteligenca in storitve v "oblaku", postal nemogoč in da bi takšni projekti, ki zahtevajo dostop do zahodnega trga, preprosto propadli.

9.27 Britanci: Ruski rezervisti so na terenu zmedeni, neusposobljeni in slabo opremljeni 

Ruske vojne napore v Ukrajini označuje zmedenost rezervistov, ki za razporejanje na terenu niso ustrezno usposobljeni in opremljeni za vojno, piše v najnovejšem poročilu britanskega ministrstva za obrambo. 

Navajajo, da morajo nekateri rezervisti služiti z resnimi kroničnimi zdravstvenimi težavami, ker so jih vpoklicali med "delno mobilizacijo", ki jo je ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.

Veliko izgub med vojaki so utrpeli tudi med kopanjem jarkov v bližini mesta Svatova v regiji Lugansk, medtem ko so bili pod močnim topniškim ognjem. Veliko število ruskih rezervistov je bilo ubitih tudi v čelnih napadih na dobro branjena ukrajinska območja blizu Bahmuta v regiji Doneck.

V Združenem kraljestvu še menijo, da so v Kremlju verjetno zaskrbljeni zaradi družin rezervistov, ki bi s protesti tvegale aretacijo.

9.00 Na Krimu aktivirali protiletalsko obrambo 

V mestu Armjansk na Krimu, ki je še vedno pod nadzorom Moskve, so aktivirali sistem protiletalske obrambe, je po navedbah agencije Tass dejal tamkajšnji župan.

7.30 Kijevčani znova imajo vodo, številni še brez elektrike

Ukrajini je po sredinem uničujočem ruskem raketiranju kritične infrastrukture uspelo znova vzpostaviti oskrbo z vodo v prestolnici, dela pa napredujejo tudi drugod po državi. V ruskem obstreljevanju južnega mesta Herson je bilo medtem v četrtek po novih podatkih ubitih kar sedem ljudi, še 20 je bilo ranjenih.

Obenem je bilo več delov Kijeva brez ogrevanja ter interneta in mobilnega telefonskega omrežja, po poročanju STA navaja nemška tiskovna agencija dpa. V četrtek zvečer je bilo brez elektrike še več delov prestolnice, medtem ko naj bi vodo znova imeli vsi. Je pa na omrežje znova priklopljena večina termo- in hidroelektrarn ter tudi vse nuklearke.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) tudi največjo nuklearko v Zaporožju znova oskrbujejo z elektriko od zunaj in tako ni več odvisna od zasilnih dizelskih generatorjev.

Kot je povedal kijevski župan Vitalij Kličko, je bilo po sredinem ruskem raketiranju brez elektrike kar 70-odstotkov Kijevčanov. Pristojni se trudijo dan in noč, da oskrbo znova vzpostavijo, a ta je odvisna tudi od stabilnosti električnega omrežja drugod po državi, je pojasnil.

Namestnik vodje predsedniškega urada Kirilo Timošenko je za televizijo v četrtek zvečer sicer optimistično zatrdil, da jim je oskrbo z elektriko uspelo obnoviti "na vseh območjih Ukrajine", vendar pa ni pojasnil, koliko Ukrajincev dejansko znova ima elektriko, piše dpa. Državno energetsko podjetje Ukrenergo medtem ni podalo novih pojasnil, ali jim je uspelo odpraviti izredne izpade elektrike in so se vrnili na − na žalost običajne − redne oziroma načrtovane prekinitve.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem videonagovoru v četrtek pohvalil Ukrajince in njihov uporniški duh zaradi ruske invazije. "Preživeli smo že devet mesecev vojne in Rusija ni našla načina, da nas zlomi. In ga tudi ne bo," je zatrdil. Obenem je priznal, da imajo težave pri obnovi oskrbe z elektriko in vodo po sredinih napadih, ki jih je označil kot "maščevanje poražencev".

Njegova žena Olena Zelenska je medtem v pogovoru za britanski BBC zatrdila, da bodo Ukrajinci kljub mrazu in električnim mrkom preživeli prihajajočo zimo ter se še naprej borili, saj "brez zmage ne more biti miru".

7.00 Merklova trdi, da je imela rešitev za ukrajinsko krizo

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je v intervjuju za Der Spiegel dejala, da je imela načrt za rešitev napetosti ob ukrajinski meji, preden je odstopila s položaja. V "evropskem formatu za pogovore" bi sodelovala še francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski predsednik Vladimir Putin, vzpostaviti pa ga je želela poleti 2021.

"Nisem pa imela več pooblastil, da bi to pospešila, saj so na koncu vsi vedeli, da jeseni zapuščam svoje delovno mesto," je dejala Merklova, ki je svoj odhod napovedala nekaj mesecev pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji.

Avgusta 2021 je Merklova odpotovala na zadnji uradni obisk v rusko prestolnico, je še dejala za Der Spiegel in razkrila, kako se je takrat počutila. "Ta občutek je bil popolnoma jasen. Kar zadeva politično moč, ste končali. In za Putina je pomembna samo moč," je še dejala v intervjuju. | Foto: Reuters Avgusta 2021 je Merklova odpotovala na zadnji uradni obisk v rusko prestolnico, je še dejala za Der Spiegel in razkrila, kako se je takrat počutila. "Ta občutek je bil popolnoma jasen. Kar zadeva politično moč, ste končali. In za Putina je pomembna samo moč," je še dejala v intervjuju. Foto: Reuters

6.30 Lukašenko: Pošiljanje moje vojske v Ukrajino ne bo rešilo ničesar

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v četrtek zvečer dejal, da na ozemlje Ukrajine ne bo poslal svoje vojske, saj to ne bo rešilo ničesar, poroča Sputnik.

"Za to ni potrebe," je dejal novinarjem in dodal, da bi lahko trenutno na tem območju aktiviral od 35 tisoč do 40 tisoč vojakov, a to ne bi rešilo problema. Rekel je še, da si Združene države Amerike (ZDA) ne želijo mirovnih pogovorov, povezanih s situacijo v Ukrajini, in da se Američani bojijo le jedrskega spopada.

Opozoril je, da bi moralo vodstvo Ukrajine sprejeti ukrepe za končanje vojne, če ne želijo uničenja države in smrti ogromnega števila ljudi.

Ne spreglejte