Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Hezbolah

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 13.00

8 let

Med spopadi za Kusair ubita sirska novinarka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V spopadih za sirsko mesto Kusair je bila ubita sirska televizijska novinarka, ki naj bi delala za eno od prorežimskih televizij.

Ko je bila v bližini letališča Daba v provinci Homs, od koder naj bi poročala o spopadih, jo je zadel ostrostrelec. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za novinarsko državne televizije Al Ihbarija, Jaro Abas.

Sirska vojska je napad na Kusair, ki velja za trdnjavo upornikov, ob podpori pripadnikov libanonskega Hezbolaha začela 19. maja. Tako za upornike kot za režim je mesto v središču province Homs strateškega pomena. Kusair leži blizu libanonske meje in pomeni povezavo prestolnice Damask z obalo.

V okolici Kusairja je sicer v spopadih v zadnjih dneh poleg novinarke umrlo najmanj 79 pripadnikov Hezbolaha, ki se borijo na strani sirskih oblasti, skupno v zadnjih mesecih že 141.

Visoka komisarka ZN za begunce zahteva zaščito civilistov v Siriji Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je ob začetku 23. zasedanje sveta ZN za človekove pravice v Ženevi mednarodno skupnost pozvala k takojšnji zaščiti civilnega prebivalstva v Siriji. Prelivanje krvi in trpljenje Sircev sta "nesprejemljiva žalitev vesti človeštva," je dejala Pillayeva.

Številne od 47 držav so podprle poziv Pillayeve, ZDA, Turčija in Katar pa so pozvale k novi nujni razpravi o razmerah v Siriji. Ta naj bi bila po besedah predsedujočega 23. zasedanju, poljskega veleposlanika pri ZN Remigiusza Henczela, v sredo. Ali bo svet ZN sprejel kakšno novo resolucijo o Siriji, pa zaenkrat še ni znano.

Resolucije sveta ZN za človekove pravice za razliko od tistih, ki jih sprejme Varnostni svet ZN, niso mednarodnopravno zavezujoče, lahko pa prispevajo k političnemu in moralnemu pritisku na strani v konfliktu.

Civilisti nosijo glavno breme te krize Grozodejstva, kot so najnovejši napadi vladnih sil na civiliste v sirskem mestecu Kusair, je treba končati s "konkretnimi akcijami", je v Ženevi še zahtevala visoka komisarka ZN za begunce. Ob tem je navedla poročila ZN, da je bilo v Kusairu v zračnih in topniških napadih ubitih ali ranjenih že več sto civilistov.

Po navedbah beguncev iz Sirije vladne sile tudi nadaljujejo z načrtnim obstreljevanjem stanovanjskih predelov, pri tem pa vedno znova napadajo tudi šole in bolnišnice.

Po besedah Pillayeve so za hude kršitve človekovih pravic odgovorni tudi sirski uporniki. Obstajajo namreč poročila, da so civiliste uporabili za "živi ščit" ter storili druge "grozljive zločine, med njimi mučenja in samovoljne usmrtitve". Dekleta in celo deklice naj bi tudi silili v poroke z uporniki.

"Civilisti nosijo glavno breme te krize, v katerih so kršitve človekovih pravic dosegle grozljive razsežnosti. In to se dogaja ne glede na vse razprave o odgovornosti držav članic ZN o zaščiti civilistov pred genocidom in vojnimi zločini," je še opozorila visoka komisarka ZN za človekove pravice.

Ne spreglejte