Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2016,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Iran ZDA

Petek, 1. 1. 2016, 15.39

8 let

Med Iranom in ZDA spet napeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko je prišlo na dan, da ZDA pripravljajo nove sankcije proti Iranu zaradi njegovega raketnega programa, so se v Teheranu ogorčeno odzvali in kljubovalno napovedali razširitev spornega programa.

Wall Street Journal je v sredo najprej razkril, da ZDA pripravljajo dodatne sankcije proti Iranu zaradi njegovega programa balističnih izstrelkov, v četrtek pa je nato poročal, da so v Beli hiši uveljavitev sankcij za nedoločen čas odložili. Glede na poročanje časnika je ameriško finančno ministrstvo pripravilo sankcije proti 12 podjetjem iz Irana, Hongkonga in Združenih arabskih emiratov ter petim iranskim uradnikom zaradi sodelovanja pri iranskem balističnem raketnem programu. Američanom naj bi prepovedali poslovanje s spornimi podjetji in posamezniki ter zamrznili njihovo premoženje v ZDA.

Sankcije so preložili Po prvotnih načrtih naj bi te sankcije začele veljavoti že ta teden, a so se jih nato odločili preložiti za nedoločen čas. A sankcije vsekakor ostajajo na mizi, saj so ZDA odločene preprečiti razvoj omenjenega iranskega programa. Po prepričanju ZDA je namreč raketa, ki jo testira Iran, sposobna nositi jedrsko konico, Iran pa to zanika.

V Iranu bodo sporni raketni program še razširili Stališče ZDA je, da nove sankcije ne bi pomenile kršitve julijskega dogovora, medtem ko so v Teheranu sporočili, da bi jih veliki ajatola Ali Hamenej razumel prav tako – kot kršitev jedrskega dogovora. Iranski predsednik Hasan Rohani je v četrtek obrambnemu ministru kljubovalno naročil, naj sporni raketni program še razširi, obenem pa ZDA sporočil, da razvoj iranskih obrambnih kapacitet nikoli ni bil predmet jedrskih pogajanj. Poročila o načrtovanih sankcijah je označil kot "sovražno in nezakonito vmešavanje".

Ne spreglejte