Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2016,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Policija streljanje ZDA

Četrtek, 7. 7. 2016, 12.18

6 let, 6 mesecev

Med cestno kontrolo pod streli ameriškega policista umrl temnopolti voznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

streljanje zda | Foto Twitter

Foto: Twitter

Policist je v mestu Falcon Heights v ameriški zvezni državi Minnesota v sredo zvečer ustrelil temnopoltega voznika, ker naj bi segel po orožje. Njegovo dekle, ki je bilo takrat v avtomobilu, pa pravi, da je poskušal iz žepa vzeti le dokumente in vozniško dovoljenje. 

Dekle ubitega Philanda Castila je incident v živo prenašalo prek spleta, posnetek pa je obkrožil svet. Moškega, zaposlenega v šolski okrepčevalnici, je med kontrolo prometa ustavil policist, Castile pa je nato očitno segel v žep, pri čemer se je policist ustrašil, da bo izvlekel orožje. 

Dekle policistu povedalo, da ima partner dovoljenje za nošenje orožja

Kot je v videu povedalo dekle umrlega Lavish Reynolds, je Castile policistu takoj povedal, da v avtu prevaža orožje, ta pa ga je takoj ustrelil v roko. Nato ga je ustrelil še trikrat. Castile je po navedbah dekleta sicer posedoval vsa potrebna dovoljenja za nošenje orožja, ki jih je policiji nameraval tudi pokazati. Reynoldsova je po dogodku pojasnila, da so vozilo ustavili zaradi razbite zadnje luči, pozneje pa priznala, da je bila v avtu tudi marihuana. Policija je pozneje potrdila, da so na prizorišču našli tudi pištolo.

V času incidenta v vozilu tudi štiriletna hči

Na skoraj deset minut dolgem posnetku, ki ga je Reynoldsova v živo predvajala prek družbenega omrežja Facebook, nato pa je zaokrožil po svetovnem spletu, je videti Castila, kako ves okrvavljen sedi na voznikovem sedežu. Reynoldsova je sedela ob njem in vpila na policiste, ki so ji telefon pozneje odvzeli in jo vklenili. Po navedbah AFP je bila v času dogodka v vozilu tudi njuna hčerka, ki naj bi bila stara le štiri leta.

V mestu so po umoru Castila izbruhnili protesti, do nemirov pa je prišlo tudi pred rezidenco guvernerja zvezne države v mestu Saint Paul. 

Incident se je zgodil manj kot 48 ur po podobnem streljanju v Baton Rougeu v Louisiani, ko sta policista ustrelila temnopoltega osumljenca, ki jo ta že bil na tleh. Pri tem sta stala na njem. Zaradi posnetka so v Baton Rougeu v torek izbruhnili protesti, ki se nadaljujejo.

Ne spreglejte