SiolNET. Novice Svet
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayeva zaprosila za preložitev brexita do 30. junija

1,17

termometer

Theresa May
Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU do 30. junija. Zatrdila je, da si bo njena vlada prizadevala za izstop do 23. maja, a se bo pripravljala na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo mogoč. A so v Bruslju in članicah EU do prošnje britanske premierke precej zadržani. Kot opozarjajo, od Londona pričakujejo predvsem jasen načrt, kako naprej.

"Združeno kraljestvo predlaga, da bi se podaljšanje roka izteklo 30. junija 2019. Če bosta strani pred tem dnem ratificirali dogovor, vlada predlaga, da bi se podaljšanje roka izteklo prej," v danes objavljenem pismu še piše Mayeva.

Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulih dneh dal vedeti, da je EU pripravljena na podaljšanje do 22. maja, tako da bi bil brexit pred evropskimi volitvami. Te bodo  med 23. in 26. majem, odvisno od države članice.

Mayeva je zaradi zaskrbljenosti EU v zvezi z evropskimi volitvami v pismu poudarila, da si bo London prizadeval za izstop do 23. maja. "Vlada bo pripravila načrt za ratifikacijo, po katerem bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije pred 23. majem 2019, s čimer bi odpovedali evropske volitve (za Veliko Britanijo). Se bo pa London odgovorno pripravljal na evropske volitve, če izstop do 23. maja ne bo mogoč," je zatrdila.

easyJet Posel danes Easyjet zaradi brexita čuti zmanjšanje povpraševanja

"Skrb zbujajoče je, da tega procesa še nismo uspešno in pravilno sklenili"

Britanska premierka je še poudarila, da želi zagotoviti, da bo Združeno kraljestvo povezavo po 46 letih zapustili na urejen način in z dogovorom, ki bi pomagal razrahljati zapletene politične, varnostne, diplomatske in gospodarske vezi med stranema. Ponovila je stališče vlade, da bi bil brexit z dogovorom najboljša možnost.

Preložitev brexita mora sicer soglasno odobriti preostalih 27 članic povezave. Evropski voditelji se bodo prihodnjo sredo sešli na izrednem vrhu o brexitu. Preložitev brexita mora sicer soglasno odobriti preostalih 27 članic povezave. Evropski voditelji se bodo prihodnjo sredo sešli na izrednem vrhu o brexitu. Foto: Reuters

"Skrb zbujajoče je, da tega procesa še nismo uspešno in pravilno končali," je v pismu še zapisala Mayeva. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po navedbah virov v EU predlaga, da bi Bruselj Londonu ponudil 12-mesečno "prožno preložitev" brexita.

Po tem načrtu bi lahko Velika Britanija unijo zapustila prej, če bi parlament v Londonu ratificiral ločitveni sporazum. Tusk naj bi svoj predlog državam članicam predstavil še danes, o njem pa naj bi voditelji govorili na vrhu.

Britanski politiki upajo na daljšo preložitev

Zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da še vedno upajo na brexit čez nekaj mesecev, a da bodo morda morali sprejeti daljšo preložitev, če se parlament ne bo mogel dogovoriti za rešitev, poroča BBC.

Vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn je povedal, da se ne zdi, da bi vlada pomembneje spremenila svoja stališča. Dejal je, da bodo laburisti poskušali doseči ohranitev "tržnega odnosa z EU", vključno z obrambo pravic in pravil.

Premierko Thereso May je pozval, da predlaga dejanske spremembe njenemu dogovoru v prizadevanjih, da bi našli alternativo, ki bi dobila podporo parlamenta in poenotila državo. Premierko Thereso May je pozval, da predlaga dejanske spremembe njenemu dogovoru v prizadevanjih, da bi našli alternativo, ki bi dobila podporo parlamenta in poenotila državo. Foto: Reuters

Opozicijska laburistična stranka je izrazila tudi razočaranje, potem ko so se po treh dneh pogovori z vladnimi konservativci o brexitu končali brez preboja. "Razočarani smo, ker vlada ni ponudila nobenih sprememb ali kompromisa" pri sedanjem načrtu o izstopu iz EU, je dejal minister za brexit vlade v senci Keir Starmer.

Pristop vlade jih je razočaral, saj po njegovih besedah ne želi nobenih sprememb v besedilu politične izjave o načrtih za prihodnje odnose z EU. "Kompromis zahteva spremembe," je dejal, kljub temu pa izrazil pripravljenost na nadaljevanje pogovorov, poroča britanski BBC.

Evropska unija preložitev vidi kot preuranjeno

Francija zahtevo za preložitev brexita vidi kot preuranjeno ter do vrha EU prihodnjo sredo pričakuje verodostojen načrt, so v odzivu na prošnjo britanske premierke sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Tudi v Berlinu menijo, da je treba razjasniti še precej vprašanj. "Položaj je težak. V Londonu morajo razjasniti še precej stvari," je dejal vodja nemške diplomacije Heiko Maas.

Da zahteva Mayeve po preložitvi brexita do 30. junija ne odgovarja na ključna vprašanja, je prepričan tudi nizozemski premier Mark Rutte. Prepričan je, da britanski predlog odpira številna vprašanja in da bodo pred vrhom EU potrebne intenzivne razprave.

V Bruslju medtem danes niso želeli ugibati o tem, koliko več časa bi Združeno kraljestvo lahko dobilo za odhod iz EU. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas, bodo odločitev o tem sprejeli voditelji članic Unije.

Theresa May in Jean-Claude Juncker Novice Juncker: Preložitev brexita do 22. maja je še mogoča

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin