Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
9.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boston maraton eksplozija Džohar Carnajev

Sobota, 20. 4. 2013, 9.58

3 leta, 8 mesecev

Mati čečenskih osumljencev: Vse skupaj so jima podtaknili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po tem, ko je oče Carnajevih že pred tem zatrdil, da njegova sinova nista ničesar kriva, se je oglasila še njuna mati, ki meni, da so jima ameriške oblasti zločine podtaknile.

Po tem, ko je policija začela in tudi uspešno končala pregon osumljencev bombnega napada na bostonskem maratonu, prihaja v javnost vse več podrobnosti o njunem zasebnem življenju, oglasili pa so se tudi člani njune ožje družine. Osumljenca za bombni napad na bostonskem maratonu sta čečenska brata Tamerlan in Džohar Carnajev, ki sta sicer prebivala v ZDA. Tamerlan je že umrl pod streli policije, Džoharja pa so prav tako prijeli in je hudo ranjen.

"Nadzorovali so ga, nadzorovali so vsak njegov gib … In zdaj pravijo, da je šlo za teroristično dejanje!" Njuna mati Zubediat Carnajeva, ki je nekoč ravno tako živela v ZDA, danes pa prebiva v ruski pokrajini Dagestan, vztraja, da sta njena sinova nedolžna – šlo naj bi za dobra, vljudna in pridna človeka. "Moj sin Tamerlan se je v versko politiko zapletel pred petimi leti, začel je slediti svojim verskim pogledom. Nikoli pa mi ni povedal, da bi bil na strani džihada," je v intervjuju za Russia Today (RT) povedala Carnajeva.

Po njenem mnenju je predvsem mlajši sin Džohar veljal za vzornega učenca, ki so ga imeli radi tako učitelji kot kolegi. Po mnenju Carnajeve je FBI njeno družino zasledoval že več let, ravno zaradi tega dejstva pa je presenetljivo, da ameriški obveščevalci niso mogli predhodno ugotoviti, da njena sinova pripravljata teroristični napad.

"Obiskovali so nas na domu, pogovarjali so se z menoj ... Opozarjali so me, da je moj starejši sin Tamerlan ekstremistični voditelj in da se ga bojijo. Govorili so mi, da vse svoje informacije pridobiva z ekstremističnih spletnih strani. Nadzorovali so ga, nadzorovali so vsak njegov gib … In zdaj pravijo, da je šlo za teroristično dejanje! To ni res, moja sinova sta nedolžna!" je povedala za ruski medij RT.

"Moja sinova nimata nobenih skrivnosti" Na vprašanje, ali bi bila njena sinova sposobna kaj skrivati pred njo, je odgovorila: "Nikakor! Moja sinova nimata nobenih skrivnosti."

Podobnega mnenja je tudi njun oče Anzor, ki je za rusko televizijo Zvezda zatrdil, da njegova sinova nista kriva nobenega zločina. Njun oče je po prijetju Džoharja sinu sporočil, naj policiji pove čisto vse in naj bo pošten. V tem tednu je bil mladenič večkrat v stiku z očetom, ki živi v Mahačkali v ruski republiki Dagestan. Govorila sta tudi o tragediji v Bostonu, v pogovorih za ABC pa je njegov oče vseskozi zagotavljal, da je sin nedolžen, in ga pozival, naj se preda in se vrne v Rusijo, kjer naj bi ga čakala lepa prihodnost. Oče je prepričan, da sta njegova sinova žrtev zarote, da sta prijazna mladeniča, 'angela', ki nimata pravih izkušenj z orožjem.

S starši se ne strinja stric osumljencev Drugačnega mnenja pa je njun stric Alvi Carni, ki živi v ZDA. Povedal je, da ga je Tamerlan poklical in ga prosil za razumevanje in odpuščanje, pred tem pa z njim ni govoril več let. Tamerlana je označil za zgubo, ki si je zaslužila umreti, kljub temu pa je podvomil o njuni sposobnosti, da bi izvedla teroristični napad.

Pozornost medijev je zdaj namenjena njunemu zasebnemu življenju. Veliko podatkov je bilo mogoče izbrskati tudi z njunih spletnih profilov na Facebooku, Twitterju in Youtubu.

"Sem fant, ki se ne pusti stresu" Prijatelji so potrdili, da je Džohar uporabljal spletno družbeno omrežje Twitter pod računom @J_tsar. Devetnajstletnik je v ponedeljek le nekaj ur po eksploziji na maratonu zapisal: "V srcu mesta ni ljubezni, bodite varni." Tudi sicer je Carnajev komuniciral prek Twitterja še po ponedeljkovem napadu. V torek je tako zapisal: "Sem fant, ki se ne pusti stresu." To je bil njegov zadnji tvit. V sredo pa je s svojimi sledilci delil zapis samooklicanega muslimanskega učenjaka, muftija Ismaila Menka. "Odnos lahko pokvari tvojo lepoto ne glede na to, kako dobro si videti, ali pa jo okrepi in te naredi čudovitega," je sporočil.

Sicer zapisi razkrivajo dokaj običajnega najstnika, ki so ga med drugim zanimali ženske, šport in pop kultura. Med tviti, ki bi lahko razkrivali njegove temnejše namene, pa je tisti iz 8. aprila, ko je zapisal: "Če imaš znanje in navdih, ti ostane le še ukrepanje."

"Nimam nobenih ameriških prijateljev" Tamerlan, ki naj ne bi imel nobenih ameriških prijateljev, je bil zaprisežen musliman, ki je obsojal uživanje alkohola in pomanjkanje moralnih standardov v zahodnem svetu. Bil je navdušenec nad učenjem borilnih veščin, leta 2010 je tudi dobil tekmovanje v boksu v ameriški regiji Nova Anglija.

Ravno zaradi svojih uspehov v boksu je nekaj besed spregovoril tudi s fotografom Johannesom Hirnom, ki ga je fotografiral na enem od njegovih nastopov. "Nimam nobenih ameriških prijateljev. Ne razumem jih," mu je zaupal Tamerlan, ki je sicer sanjal, da bi na olimpijskih igrah v boksu nastopil za ZDA. "Čeravno se Čečenija ne osamosvoji, bi raje nastopal za ZDA kot za Rusijo," je poudaril. Leta 2009 je bil aretiran zaradi fizičnega napada na svoje dekle.

Družina Tamerlanove žene: Nikoli ga nismo zares poznali Tamerlan je bil sicer poročen in je imel otroka. Družina njegove žene Katherine Russell je v pisni izjavi sporočila, da je smrt moža in očeta zanje "grozljiva tragedija", je poročal CNN. "Po grozi na maratonu vemo, da Tamerlana Carnajeva nismo nikoli zares poznali," so dodali in izpostavili, da jih je groza vsega trpljenja, ki ga je povzročil. Prosili so še za spoštovanje zasebnosti družine.

Njuno zanimanje za izdelovanje eksplozivnih naprav je sicer neznano. O njuni radikalni naravi je mogoče razpravljati, podatki na Youtubovem profilu Tamerlana Carnajeva pa razkrivajo, da objavil več videoposnetkov Sheikha Feiza Mohammeda, nekdanjega avstralskega bokserja, ki je znan po svojih skrajno ekstremističnih izjavah. Enkrat je Mohammed celo izjavil, da je treba filme Harryja Potterja prepovedati, ker spodbujajo "poganstvo, zlobo, magijo in pitje samorogove krvi".

Ni povsem jasno, zakaj sta se brata odpravila v ZDA. Tamerlan naj bi nekaj let živel tudi v Kazahstanu. Ruski mediji medtem navajajo, da se je rodil v Kirgizistanu.

"Torba, opazil sem moškega, gledal je naravnost vame" Spregovorila je tudi ena izmed žrtev napada, 27-letni Jeff Bauman, ki je v eksploziji izgubil obe nogi, preiskovalcem pa je v bolnišnici pomagal pri identifikaciji osumljencev. Bauman je opisal dogodke usodnega 15. aprila – opazil je starejšega Tamerlana, ki je na mestu poznejše eksplozije pustil torbo. Napadalca naj bi nekaj minut pred eksplozijo pogledal v oči, ta jih je imel zakrite s temnimi sončnimi očali. Ko je Bauman v bolnišnici spet prišel do zavesti, je osebje prosil za list papirja, kamor je zapisal: "Torba, opazil sem moškega, gledal je naravnost vame." Bauman, njegova pretresljiva fotografija s hudimi poškodbami obeh nog je obkrožila svet, je še vedno na intenzivni negi.

Ne spreglejte