Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 12. 2013,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nelson Mandela pogreb

Nedelja, 15. 12. 2013, 7.18

8 let

Mandelo položili k zadnjemu počitku (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nelsona Mandelo, prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike, so položili k zadnjemu počitku. Pokop je sledil državnemu pogrebu, polnemu čustvenih nagovorov.

Z vojaškimi častmi so danes krsto z njegove domačije prepeljali v posebej za ta namen postavljen šotor. Slovesnosti se je udeležilo približno 4500 ljudi, od tega mnogi visoki gostje z vsega sveta.

Topel, dostopen, preprost, ponižen in pogumen Na začetku se je Mandeli v čustvenem nagovoru poklonil njegov nekdanji sojetnik Ahmed Kathrada, ki je bil iz zapora izpuščen leta 1989, leto dni pred Mandelo. Opisal ga je kot toplega in dostopnega človeka ter je izpostavil njegovo preprostost, ponižnost in pogum.

Močno so ga ganili njegovi zadnji dnevi. "V bolnišnici sem videl nemočnega človeka, ki je postal senca samega sebe in zgodilo se je neizogibno," je dejal s tresočim glasom. V njegovem življenju sedaj zeva praznina, je dejal in dodal, da ne ve več, h komu naj se po smrti "starejšega brata" obrne.

"Ostal boš luč, ki nas bo vodila" Zbrane na državnem pogrebu je nagovoril tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki je dejal, da morajo Južnoafričani graditi na dediščini preminulega Mandele. "Ostal boš luč, ki nas bo vodila," je dejal.

Med gosti iz političnih krogov so se slovesnosti med drugim udeležili namestnik iranskega predsednika Mohamed Šarijatmadari, nekdanji norveški premier Jens Stoltenberg in nekdanji francoski premier Lionel Jospin.

Mandeli so se v Qunu prišli poklonit tudi predstavniki več kraljevih hiš, tudi britanski princ Charles, ter številne znane osebnosti, med katerimi sta bila ameriški borec za državljanske pravice Jessie Jackson in televizijska zvezda Oprah Winfrey.

Pesem in ples Še pred začetkom uradne slovesnosti se je na prizorišču pelo in plesalo ob glasbeni spremljavi pihalnega orkestra. V šotoru je bil razstavljen ogromen portret preminule ikone, pred njim pa je stalo 95 sveč, po ena za vsako leto Mandelinega življenja. V vasi in na gričih okrog nje so se zbrali številni ljudje, ki so dogajanje spremljali iz daljave.

Pred tem so se od Mandele v torek na glavnem stadionu v Johannesburgu ob navzočnosti več deset tisoč ljudi na uradni državni slovesnosti poslovili visoki predstavniki države in okoli sto tujih državnikov.

Mandela je umrl 5. decembra v starosti 95 let po dolgi bolezni. Po padcu apartheida se je zapisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike. Nobelov nagrajenec za mir, ki je zaradi svojega boja proti rasističnemu režimu 27 let preživel v zaporu, je po svetu veljal za simbol svobode.

S pogrebom se je končalo desetdnevno žalovanje za nekdanjim južnoafriškim predsednikom, ki je preminil prejšnji četrtek.

Ne spreglejte