SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madžarska vlada namerava z zakonom nadzorovati znanost

0,04

termometer

Viktor Orban
Kritiki medtem menijo, da želi s tem Orban utišati kritične znanstvenike. "Zakonodaja dejansko omogoča popoln vladni in politični nadzor nad raziskovalno mrežo," so nedavno posvarili na akademiji. Foto: Reuters

Madžarska vlada je v torek v parlament vložila zakon, v skladu s katerim bo vlada prevzela nadzor nad raziskovalnimi inštituti Madžarske akademije znanosti. Vlada trdi, da bo s tem dodeljevanje sredstev temeljilo na rezultatih. Kritiki pa menijo, da želi premier Viktor Orban utišati kritične znanstvenike.

Z zakonom, ki bo predvidoma začel veljati 1. septembra, bodo akademiji odvzeli inštitute in jih prenesli na novo ustanovo, ki pa jo bo nadzorovala vlada.

Minister za inovacije Laszlo Palkovics je pojasnil, da bo s tem dodeljevanje sredstev temeljilo na rezultatih, povečala pa se bo tudi konkurenčnost Madžarske na tehnološkem področju.

viktor orban Novice Fidesz želi ostati v EPP

Kritiki menijo, da želi Orban utišati kritične znanstvenike

Kritiki medtem menijo, da želi s tem Orban utišati kritične znanstvenike. "Zakonodaja dejansko omogoča popoln vladni in politični nadzor nad raziskovalno mrežo," so nedavno posvarili na akademiji. "To bi lahko ogrozilo neodvisnost znanstvenih raziskav in znanosti," so dodali.

Konec maja so potekali tudi protesti proti novi zakonodaji, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Kritike pa prihajajo tudi iz mednarodne skupnosti.

Viktor Orban Novice Grehi, zaradi katerih se bo EPP morda poslovila od Orbanove Fidesz

Akademija je bila ustanovljena leta 1825 in je najstarejša in največja znanstvena institucija v državi. V njenih inštitutih je zaposlenih okoli 5000 ljudi, od tega okoli 3000 raziskovalcev. Izvajajo raziskave na različnih področjih, od filozofije do glasbe, živinoreje ali raziskav vesolja.

hrvaška zastava Novice V hrvaški stranki HSS zavračajo Orbanovo Evropo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin