SiolNET. Novice Svet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fidesz želi ostati v EPP

0,02

termometer

viktor orban
Orban je prejšnji teden tako odstopil od sporne pravosodne reforme, s katero je v Evropi sprožil zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja. Foto: Reuters

Stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana želi ostati v konservativni politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). "Mislim, da je to za nas bolje. Prav tako je najbolje za EPP, da nas obdrži," je v pogovoru za nemški Die Welt dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas.

Poleg tega po njegovem obstajajo vprašanja, pri katerih lahko Fidesz sodeluje s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci.

Vendar Fidesz še vedno ne podpira kandidature vodilnega kandidata EPP Manfreda Webra za predsednika Evropske komisije, poudarja Gulyas. Kot vodja politične skupine EPP si je Weber prizadeval za kaznovanje Fidesza. EPP lahko najde drugega politika iz svojih vrst, ki bi lahko vodil komisijo, je dejal.

Viktor Orban Novice Orban pred evropskimi volitvami odrekel podporo Webru

Orban odstopil od sporne pravosodne reforme

Pred volitvami je Fidesz grozil, da bo zapustil EPP, če bo politična skupina sodelovala s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci. Po evropskih volitvah, na katerih so desničarski populisti dobili nižjo podporo od pričakovanj, pa skuša Orban zdaj preprečiti možnost, da bi EPP Fidsez izključila.

Orban je prejšnji teden tako odstopil od sporne pravosodne reforme, s katero je v Evropi sprožil zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja.

viktor orban trump Novice Trump v Beli hiši pohvalil Orbana

EPP marca zamrznila članstvo Fideszu

EPP, ki bo kljub močnemu upadu podpore na evropskih volitvah tudi v novem mandatu največja politična skupina v Evropskem parlamentu, je marca zamrznila članstvo Fideszu zaradi Orbanovih napadov na EU in njene institucije ter nespoštovanja vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin.

Madžarski premier je še prejšnji teden opozoril, da bi se madžarska vladajoča stranka Fidesz lahko pridružila novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da nadaljnje sodelovanje v EPP ne bo v skladu z nacionalnimi interesi Madžarske.

Viktor Orban Novice Grehi, zaradi katerih se bo EPP morda poslovila od Orbanove Fidesz Viktor Orban Posel danes Bruselj nad Orbanovo medijsko hobotnico, ki v Sloveniji obrača nove milijone Viktor Orban Novice Orban ob začetku volilne kampanje znova napadel člane EPP Viktor Orban Novice EPP zamrznila članstvo Orbanovi stranki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin