Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 6. 2011,
17.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Madžarska Hrvaška

Ponedeljek, 27. 6. 2011, 17.21

7 let, 12 mesecev

Madžari v pričakovanju sklenitve pogajanj s Hrvaško predstavili bilanco predsedovanja EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Madžarska je v pričakovanju sklenitve pogajanj s Hrvaško v prihodnjih dneh predstavila bilanco šestmesečnega predsedovanja EU.

Če bo Hrvaška v četrtek končala pogajanja, kot se pričakuje, bo to največji uspeh med madžarskim predsedovanjem. Eno največjih razočaranj zanje pa je, da Romunija in Bolgarija še nista članici schengna. Madžarski zunanji minister Janos Martonyi, ki je predstavil bilanco, je poudaril, da to ni zadnja novinarska konferenca med madžarskim predsedovanjem, saj bo, če bo šlo vse po sreči, po zadnji pristopni konferenci s Hrvaško še ena. V predsedstvu so pojasnili, da se danes popoldne sestaja odbor stalnih predstavnikov članic pri EU, ki naj bi v prihodnjih dneh rešil še zadnja "tehnična" vprašanja in utrl pot za sklenitev pogajanj do konca madžarskega predsedovanja, torej do konca junija.

Islandija začela vsebinska pogajanja z EU Poleg tega je minister spomnil, da je pred nekaj urami Islandija med madžarskim predsedstvom začela vsebinska pogajanja z EU - odprla je štiri pogajalska poglavja in dve od teh tudi že začasno zaprla.

Martonyi je priznal, da jim ni uspelo marca pozdraviti Romunije in Bolgarije v schengenskem prostoru brez nadzora na notranjih mejah, o čemer so "sanjali", a obenem opozoril, da za to res ni mogoče kriviti madžarskega predsedstva.

Poudaril je, da je bil sicer dosežen "bistven napredek" glede vstopanja omenjenih držav v schengen, saj je EU priznala, da državi izpolnjujeta tehnična merila za vstop. Martonyi politično odločitev o vstopu držav v schengen pričakuje v drugi polovici leta.

Prvi evropski semester

Kot pozitivno je madžarski minister izpostavil tudi izvedbo prvega evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform članic unije, ki sodi v sklop prizadevanj za izboljšanje gospodarskega upravljanja v EU.

A črna pika v teh prizadevanjih je zagotovo nezmožnost celovitega dogovora o svežnju šestih zakonodajnih predlogov za izboljšanje gospodarskega upravljanja, ki ni bil mogoč zaradi trenj med Evropskim parlamentom in državami članicami glede glasovanja o sankcijah.

Med dosežki madžarskega predsedstva je minister izpostavil sprejetje strategije o Romih in podonavske strategije ter dogovor o evropskem patentu. Njegov nasvet prihodnjim predsedstvom je, naj sledijo pogodbam EU.

"Evropa deluje" Glavni sklep madžarskega predsedstva, ki je potekalo v znamenju številnih kriz - v območju evra, katastrofe v Fukušimi in arabske pomladi - pa je po njegovih besedah to, da "Evropa deluje", čeprav morda kdaj počasi, zmedeno in reaktivno, namesto proaktivno.

Toča kritik ob začetku predsedovanja Madžarsko predsedstvo se je sicer začelo pod točo kritik na račun vlade Viktorja Orbana zaradi spornega medijskega zakona, nato je bila tarča kritik tudi madžarska ustava. Martonyi je dejal, da po koncu predsedovanja zaradi tega ne pričakuje več "kontroverznosti".

Madžari imajo Evropo sedaj "nekoliko raje" Eden od ciljev madžarskega predsedovanja je bil tudi približati EU Madžarom. Na vprašanje, ali jim je to uspelo, je Martonyi odgovoril, da imajo Madžari sedaj po javnomnenjskih raziskavah Evropo "nekoliko raje, niso pa zaljubljeni vanjo".

Predsedovanje bo julija prevzela Poljska Madžarska bo 1. julija predsedovanje Svetu EU, ki je z lizbonsko pogodbo z uvedbo prvega stalnega predsednika EU in visoke zunanjepolitične predstavnice izgubilo velik del prepoznavnosti, predala Poljski. Za Poljsko pa bosta predsedovala Danska in Ciper.

Ne spreglejte