Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2012,
7.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lufthansa

Petek, 7. 9. 2012, 7.27

7 let, 12 mesecev

Lufthansino kabinsko osebje stavka, pogajanja konec tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sindikat kabinskega osebja v nemškem letalskem prevozniku Lufthansa Ufo v komunikaciji z vodstvom podjetja opaža napredek pri razreševanju spora o plačah.

Prvo srečanje, na katerem bodo preučevali možnosti dogovora, bo predvidoma potekalo že danes. Celodnevna stavka kabinskega osebja bo sicer izvedena v celoti. "Prejeli smo jasne signale, da se bo Lufthansa premaknila," je pojasnil prvi mož sindikata Ufo Nicoley Baublies. "Na naši strani se bomo potrudili, občutek pa imamo, da je zainteresirano tudi vodstvo," je dodal. Nove stavke bodo medtem sledile, "če se obe strani ne premakneta bližje", še pravi Baublies. Po današnji 24-urni stavki namreč sindikat zaenkrat ne načrtuje nobene nove.

Lufthansina stavka prizadela več kot sto tisoč potnikov V Lufthansi so že zjutraj potrdili, da od četrtka zvečer poteka intenzivno iskanje načina za dosego dogovora, ki bi prekinil stavke. Širile so se tudi govorice o uvedbi mediatorja v pogajanjih, a v vodstvu nemškega letalskega prevoznika neuradno pravijo, da odločitve na to temo še niso sprejeli. Posledice današnje celodnevne stavke kabinskega osebja Lufthanse po vsej Nemčiji čuti "več kot 100.000 potnikov", poudarjajo v Lufthansi. Odpovedana je bila približno polovica od 1800 načrtovanih poletov.

Najbolj je bilo prizadeto največje nemško letališče in Lufthansin domači štab, Frankfurt. Kljub temu so se tudi tam večjemu kaosu izognili, saj je Lufthansa potnike o odpovedih poletov obveščala s kratkimi sporočili in elektronsko pošto, redno je tudi posodabljala informacije na spletni strani. "Lufthansa se je očitno tokrat bolje pripravila," se je strinjal tudi Baublies. Bodo pa potniki posledice današnje stavke zaradi porušenega urnika poletov čutili še več dni. Za soboto je tako že odpovedanih okoli 13 poletov.

Pred tem že dve krajši stavki Sindikat Ufo je pred današnjo celodnevno stavko že izvedel dve krajši, ki sta prav tako na tla prikovali več sto letal in več tisoč potnikov. Izvršni direktor Lufthanse Christoph Franz je za televizijo ZDF priznal, da ni pričakoval sindikalnih aktivnosti "v takšnem obsegu", stavko pa je ocenil za "nesorazmerno".

Glede na zadnje izjave naj bi sedaj sindikat Ufo zahteval petodstotno zvišanje plač, ki bi segalo nazaj do aprila, potem ko so plače kabinskega osebja Lufthanse tri leta stagnirale. Nasprotuje tudi uporabi začasnega osebja. Zahteve prihajajo v času, ki je za Lufthanso zelo neugoden. Na njenem poslovanju se namreč že močno čutijo posledice naraščajočih cen goriv in močne konkurence.

Ne spreglejte