SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Loterijske srečneže po žepu najbolj udarijo v Romuniji, najmanj na Irskem

4

termometer

Medtem ko so slovenski poslanci sprejeli zakon o davku od srečk, ki bo po novem 10-odstoten, smo pogledali, koliko znaša tovrsten davek po svetu.

V splošnem velja, da se davčne stopnje med posameznimi evropskimi državami razlikujejo od nekaj pa vse do skoraj 20 odstotnih točk. Na drugi strani luže, v ZDA, pa morajo srečni dobitniki plačati zvezni davek in tudi davek države, v kateri bivajo oziroma so si dobitek priigrali.

Sledi pregled nekaterih primerov loterijskih obdavčitev v Evropi in ZDA:

Evropa V Grčiji so pred kratkim sprejeli novo zakonodajo, v skladu s katero je treba za vse loterijske dobitke plačati 10-odstotni davek. V Španiji znaša davčna stopnja kar 20 odstotkov, v Romuniji pa celo 25 odstotkov.

Belgija in Italija sta dve evropski državi z razmeroma nizko davčno stopnjo. V primeru Belgije ta znaša okroglih 10 odstotkov, v Italiji pa je treba državi plačati šest odstotkov od dobitka.

Največ sreče imajo prebivalci nekaterih dežel, v katerih tovrstnega davka sploh ne poznajo. Mednje lahko uvrstimo Luksemburg in Irsko, zunaj stare celine pa je to na primer Indonezija.

ZDA V ZDA v primeru obdavčitve iger na srečo velja nekakšen krovni oziroma zvezni zakon, ki predpisuje 25-odstotni davek, poleg tega pa so dobitniki v večini zveznih držav primorani plačati različne stopnje davka, ki so vse od 0- pa do 10,8-odstotne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin