Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
13.42

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

London bolnišnica spolna identiteta

Torek, 9. 4. 2019, 13.42

5 let

Londonska bolnišnica tarča kritik pri zdravljenju spremembe spola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
otrok | Napotitve v bolnišnico so v zadnjih osmih letih narasle na več tisoč.  | Foto Getty Images

Napotitve v bolnišnico so v zadnjih osmih letih narasle na več tisoč.

Foto: Getty Images

Londonska bolnišnica za spremembo spolne identitete se je znašla pod plazom kritik, ker naj bi svojim pacientom ponujala zdravljenje s spremembo spola, ne da bi pri tem izvedla temeljit strokovni pregled in raziskavo pacienta. Nekdanji zaposleni opozarjajo na ogroženost predvsem mladih pacientov, ki so podvrženi napačni diagnostiki med zdravljenjem.

rojstvo, porod, dojenček
Novice Najprej rodila fantka, mesec dni kasneje še dvojčka

Pet žvižgačev v londonski bolnišnici GIDS (Gender Identity Development Service, op. p.) je dalo kolektivno odpoved, saj naj bi bolnišnično osebje napačno diagnosticiralo otroke z disforijo spola, čeprav za to nimajo utemeljenih razlogov, poroča Daily Mail.

Disforija spola ali motnja osebne identitete: zdravstveni izraz, ki pojasnjuje stisko ljudi, ki čutijo neskladje med svojim biološkim in družbenim spolom.

Bolnišnico zapušča vse več osebja

Žvižgači bolnišnice so opozorili na domnevne nepravilnosti pri diagnosticiranju pacientov, med katerimi so mlajši otroci (najmlajši pacient ima le tri leta), ki se spoprijemajo s stisko pri identifikaciji svoje spolne identitete. Po navedbah Daily Maila naj bi bili nekateri otroci napačno diagnosticirani kot transseksualci, še več, v spremembo spola naj bi bili celo prisiljeni.

Z mesta psihoanalitika je v februarju odstopil tudi zdravnik Marcus Evans. Dejal je, da bolnišnica išče "hitre rešitve" s tem, ko ponuja spremembo spola. | Foto: Getty Images Z mesta psihoanalitika je v februarju odstopil tudi zdravnik Marcus Evans. Dejal je, da bolnišnica išče "hitre rešitve" s tem, ko ponuja spremembo spola. Foto: Getty Images

"Pri službi me je držala le moralna obveza, da tem otrokom pomagam in jih zaščitim," je dejal eden izmed zaposlenih, ki je svoje delovno mesto že zapustil. Kot piše Daily Mail, naj bi v obdobju treh let bolnišnico zapustilo že 18 zaposlenih.

Zaposleni v bolnišnici opozarjajo, da se otrokom pripisujejo hormonske blokade, ki zavirajo njihov razvoj pred puberteto. Kot piše spletna stran, naj bi jim nato pri 16 letih pripisali hormonske terapije za spremembo spola, ne da bi pri tem opravili temeljit in strokoven pregled za primernost.

V osmih letih se je število napotitev dvignilo na več tisoč

Leta 2010 je bilo v bolnišnico napotenih 94 otrok. Od lani se je ta številka povzdignila na 2.519. Strokovnjaki se bojijo, da se zdravljenje otrok izvaja brez poglobljene raziskave in pregleda pacientov.

pacient | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kritičen do delovanja bolnišnice je tudi profesor na Oxfordu, ki je označil tovrsten način zdravljenja kot "neregulirano eksperimentiranje z otroki". Po njegovem mnenju se nekaterim postavljajo diagnoze, ne da bi bile podprte s konkretnimi dokazi.

Bolnišnica očitke zavrača

V bolnišnici so se na obtožbe odzvali s pojasnilom, da se bolnišnica in druge specializirane ustanove po svetu aktivno vključujejo v raziskovanje boljšega razumevanja značilnosti in potreb mladih ljudi, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Ne spreglejte