Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2012,
7.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

afera Afganistan Irak

Sobota, 10. 11. 2012, 7.15

7 let, 12 mesecev

Ljubezenska afera z biografinjo odnesla direktorja Cie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upokojeni general David Petraeus je priznal, da je imel zunajzakonsko spolno razmerje, in hkrati odstopil s položaja direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia, ki jo je vodil 14 mesecev.

Predsedniku ZDA Baracku Obami je odstopno izjavo podal že v četrtek, sprejeta pa je bila v petek. "Včeraj popoldne sem predsednika prosil, da mi dovoli odstopiti s položaja direktorja Cie zaradi osebnih razlogov. Po 37 letih zakona sem pokazal izredno slabo presojo, saj sem se zapletel v zunajzakonsko razmerje. Takšno obnašanje je nesprejemljivo tako za moža kot za vodjo organizacije, kot je naša," je v pismu zaposlenim pri Cii sporočil Petraeus. Njegovo delo bo začasno prevzel njegov namestnik Michael Morell.

Zdaj že nekdanji direktor Cie, ki je na tem položaju zamenjal Leona Panetto, ko je ta postal ameriški obrambni minister, naj bi se zapletel v razmerje s svojo biografinjo Paulo Broadwell. Razmerje naj bi razkril Zvezni preiskovalni urad (FBI), ki naj bi preiskoval Broadwellovo. FBI je, kot poročajo ameriški mediji, nadziral račun elektronske pošte Petraeusa, da bi ugotovil, ali ima njegova biografinja dostop do njega.

Petraeus se je kmalu po koncu šolanja na vojaški akademiji West Point poročil s Holly Knowlton, sicer hčerko generala Williama Knowltona, ki je v tistem času poveljeval ugledni akademiji. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, hči Anne in sin Stephen.

Generalov odstop v ZDA zelo odmeva, saj se je pričakovalo, da bo ostal v Obamovi administraciji tudi v predsednikovem drugem mandatu kot direktor Cie ali pa na kakšnem drugem položaju. Omenjala sta se celo položaja obrambnega ministra in državnega sekretarja.

Iz Iraka v Afganistan Petraeus je v času napada na Irak leta 2003 poveljeval 101. zračni diviziji, leto pozneje je prevzel poveljstvo za urjenje iraških sil, leta 2007 pa poveljevanje vsem ameriškim in mednarodnim enotam v Iraku. Na tem položaju je ostal do septembra 2008, nato ga je tedanji predsednik ZDA George Bush imenoval za poveljnika centralnega poveljstva ZDA (Centcom), ki je pristojno za sile v približno 20 državah od Egipta do Pakistana.

Leta 2010 ga je na pomoč poklical tudi predsednik Obama ter ga postavil na čelo ameriških in mednarodnih sil v Afganistanu. Leta 2011 se je upokojil in postal direktor Cie. Pred vojno v Iraku je Petraeus med drugim služil tudi v Bosni in Hercegovini.

Ne spreglejte