Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2022,
14.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

Anglija predsednica vlade Liz Truss

Torek, 6. 9. 2022, 14.14

1 leto, 7 mesecev

Liz Truss postala petnajsta premierka v času vladavine Elizabete II. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes Liz Truss, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo vladajoče konservativne stranke, imenovala za novo britansko premierko. Po prevzemu položaja je že imenovala svojo ministrsko ekipo.

Kraljica je na dvorcu Balmoral na Škotskem najprej sprejela dosedanjega premierja Borisa Johnsona, ki jo je obvestil o svojem odstopu. Sledil je sprejem Liz Truss, ki je s tem postala nova premierka, že petnajsta v 70-letni vladavini Elizabete II.

Na fotografijah, ki jih je objavil BBC, je videti 96-letno kraljico, ki sega v roko 47-letni novi premierki. Elizabeta II., oblečena v sivo jopico in karirasto krilo, se je pri tem opirala na palico, ki jo zadnje čase uporablja zaradi težav pri hoji.

Predstavila novo ministrsko ekipo

Trussova je takoj po prevzemu položaja že imenovala svojo ministrsko ekipo. V njej je nekaj novih ministrov, predvsem na najbolj ključnih položajih, nekateri pa so svoje funkcije obdržali. Sestavila je zelo raznoliko ekipo, poročajo britanski mediji in tuje tiskovne agencije.

Trussova je najprej imenovala podpredsednico vlade. To je postala Therese Coffey, ki bo sicer opravljala vlogo ministrice za zdravje in socialne zadeve. Coffeyjeva je dolgoletna politična zaveznica Trussove, nazadnje pa je opravljala vlogo ministrice za delo v kabinetu Borisa Johnsona, poroča britanski BBC.

Novi finančni minister je postal Kwasi Kwarteng, nekdanji državni sekretar v Johnsonovi vladi. Na splošno velja za tesnega zaveznika Trussove, navaja BBC. Prevzel bo odgovornost za britanske državne finance, medtem ko naraščajoče cene energije povzročajo skrbi gospodinjstvom in podjetjem, s čimer se nova vlada med drugim namerava spopasti s pomočjo večmilijardnega svežnja ukrepov in nižanjem davkov.

Mesto zunanjega ministra v novi vladi prevzema James Cleverly, na tem položaju pa bo nasledil prav Trussovo. Njegova glavna naloga bo odziv na vojno v Ukrajini, sicer pa za Cleverlyja to ne bo povsem neznan položaj, saj je že v preteklosti opravljal različne funkcije na zunanjem ministrstvu. V Johnsonovi vladi je bil sicer minister za izobraževanje.
Britanska ministrica Liz Truss
Novice Boris Johnson dobil naslednico

Položaj notranje ministrice bo prevzela Suella Braverman, ki se je tudi sama potegovala za položaj premierke in vodje konservativne stranke. Med njenimi prednostnimi nalogami bo vladni načrt za pošiljanje prosilcev za azil v Ruando, ki je spodbudil številne kritike in vlado postavil pred različne izzive. Bravermanova je po poklicu odvetnica, v preteklosti pa je opravljala tudi vlogo generalne državne tožilke.

Do spremembe je prišlo tudi na položaju poslanca, ki je odgovoren za parlamentarno disciplino svojih kolegov iz konservativne stranke. Johnsonovo imenovanje Chrisa Pincherja na ta položaj je bilo eden od ključnih faktorjev, ki je pripomogel k odstopu nekdanjega premierja. Ta položaj bo sedaj kot prva ženska v zgodovini konservativne stranke prevzela Wendy Morton.

Brez sprememb pa ostaja ministrstvo za obrambo, na čelu katerega bo ostal Ben Wallace. Ta položaj zaseda od julija 2019, veljal pa je tudi za enega od favoritov za Johnsonovega naslednika, a je mnoge presenetil z odločitvijo, da ne bo kandidiral, na koncu pa je v tekmi za položaj na čelu britanske vlade in konservativne stranke podprl Trussovo.

Trussova je tako po poročanju BBC in tujih tiskovnih agencij sestavila raznoliko ministrsko ekipo, pri čemer prvič v zgodovini nobenega od štirih najvišjih položajev v britanski vladi - predsednika vlade, finančnega, notranjega ali zunanjega ministra - ne bo zasedal bel moški.

Johnson naslednici obljubil vso podporo

Johnson je zjutraj v zadnji izjavi kot premier na Downing Streetu svoji naslednici obljubil vso podporo, kolege v konservativni stranki pa je pozval, naj enotno stojijo za novo premierko.

Kraljica do zdaj imenovala trinajst predsednikov vlade

Prvi premier Winston Churchill je bil že na položaju, ko je kraljica Elizabeta II. leta 1952 zasedla prestol. Zdajšnja britanska kraljica, ki vlada rekordno dolgo, je tako do zdaj imenovala trinajst predsednikov vlade, Liz Truss je štirinajsta in tretja ženska, za Margaret Thatcher in Thereso May.

Renato Karchaa, ruski jedrski strokovnjak
Novice Razstrelili avtomobil proruskega vodje

Večina predsednikov vlad konservativcev, le štirje laburisti

Večina predsednikov vlad v zadnjih sedmih desetletjih je bila iz vrst konservativcev, le štirje - Harold Wilson, Jamas Callaghan, Tony Blair in Gordon Brown - so bili laburisti.

V času kraljice Elizabete II. so se zvrstili naslednji predsedniki vlad: Winston Churchill (1951-1955), Anthony Eden (1955-1957), Harold Macmillan (1957-1963), Alec Douglas-Home (1963-1964), Harold Wilson (1964-1970 in 1974-1976), Edward Heath (1970-1974), James Callaghan (1976-1979), Margaret Thatcher (1979-1990), John Major (1990-1997), Tony Blair (1997-2007), Gordon Brown (2007-2010), David Cameron (2010-2016), Theresa May (2016-2019) in Boris Johnson (2019-2022).

Golob čestital novi britanski premierki

Premier Robert Golob je danes čestital Trussovi. "Prepričan sem, da si delimo pogled na pomen partnerstva med EU, njenimi državami članicami in Združenim kraljestvom," je zapisal na Twitterju.

Jenga Tower Nebotičnik
Novice Direktor podjetja, ki že tedne buri duhove, skočil v smrt. Je v ozadju kaj več?
Trendi Žena Borisa Johnsona s svojim videzom pritegnila veliko pozornosti #video
Novice Nobelov nagrajenec predlaga kuhanje testenin z ugasnjenim štedilnikom #video
Ne spreglejte