Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 9. 2011,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi

Nedelja, 4. 9. 2011, 10.58

8 let

Libijski uporniki obkolili Bani Valid in pripravljeni na napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uporniki, ki so v soboto začeli ofenzivo na Bani Valid, enega od krajev, ki je še vedno v rokah sil voditelja Moamerja Gadafija, so sporočili, da so obkolili mesto in da so pripravljeni na napad.

Poveljnik upornikov Mohamed al Fasi je dejal, da so "pogajanja" z Gadafiju zvestimi silami končana. Kljub temu, da je libijski nacionalni prehodni svet Gadafiju zvestim silam postavil rok do 10. septembra, da se predajo, so v noči na danes okoli Bani Valida južno od Tripolija potekali siloviti spopadi. V mestu vztraja več sto Gadafiju zvestih borcev Uporniki so po poročanju britanske mreže BBC s treh strani obkolili Bani Valid, kjer še vedno vztraja več sto Gadafiju zvestih borcev, in slednje pozvali, naj se predajo, sicer jih bodo napadli. Nekateri uporniki so se mestu približali na vsega 15 kilometrov.

"Pripravljeni smo vstopiti v mesto in se boriti"

Eden od predstavnikov prehodnega sveta Mahmud Abdel Aziz je dejal, da "so pripravljeni vstopiti v Bani Valid in se boriti". Po navedbah upornikov bodo mesto napadli še danes.

Se v Bani Validu skriva tudi Gadafi? Po nekaterih poročanjih se v mestu nahajajo tudi nekateri člani Gadafijeve družine. Uporniki sicer domnevajo, da se v Bani Validu skriva tudi sam voditelj Gadafi.

Pod Gadafijem samo še štiri mesta Libijski uporniki nadzirajo že večino države, po osvoboditvi Tripolija prejšnji teden pa Gadafiju zveste sile poleg Bani Valida zasedajo še mesta Sirto, Džefro in Sebho.

V Tripoli je v soboto prispel posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Ian Martin, ki se je s prehodnim svetom pogovarjal o možnostih pomoči ZN Libiji.

Južna Koreja bo v Tripoliju ponovno odprla veleposlaništvo

Južna Koreja pa namerava v prihodnjih dneh ponovno odpreti svoje veleposlaništvo v Tripoliju, ki ga je zaprla maja, svoje aktivnosti v Libiji pa bodo spričo izboljšanja varnostnih razmer kmalu obnovila tudi južnokorejska gradbena podjetja.

Z Libijo sodelovala tudi nemška obveščevalna služba? Nemški časnik Bild am Sonntag pa je medtem poročal, da je nemška varnostna služba že pred več kot desetimi leti dobivala informacije od libijske obveščevalne službe iz časa Gadafijevega režima.

Bernd Schmidbauer, ki je bil med letoma 1991 in 1998 pristojen za delo obveščevalnih služb v uradu nemškega kanclerja, je dejal, da je šlo predvsem za informacije, povezane s protiteroristično dejavnostjo in posledično z varnostnimi interesi Nemčije. Libijska obveščevalna služba je imela dostop do virov, do katerih nemški obveščevalci niso imeli.

Tesni stiki med CIO in libijsko obveščevalno službo New York Times je že v soboto poročal o tesnih stikih med ameriško obveščevalno službo Cia in libijsko obveščevalno službo, s slednjo pa naj bi za časa Gadafijevega režima sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6.

Ne spreglejte