Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
7.08

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

Natisni članek

KFOR spopadi volitve Kosovo

Torek, 30. 5. 2023, 7.08

11 mesecev

Zveza Nato na Kosovo pošilja dodatne sile #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

Zveza Nato je danes napovedala, da bo na Kosovo poslala dodatne sile, potem ko je bilo v ponedeljkovih spopadih med srbskimi protestniki in pripadniki Natove misije Kfor ranjenih 41 pripadnikov misije. Ob tem so pri zvezi vse strani, vpletene v nemire na severu Kosova, pozvali h koncu nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Napotitev dodatnih Natovih sil na Kosovo je premišljen ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da ima Kfor zmogljivosti, ki jih potrebuje za vzdrževanje varnosti v skladu z našim mandatom Varnostnega sveta ZN," je sporočil admiral Stuart B. Munsch, poveljnik poveljstva zavezniških združenih sil v Neaplju, in pohvalil pripadnike Kforja, ki so po njegovi oceni v nemirih posredovali "hitro, zadržano in strokovno".

"Nasilje se mora končati, vse strani pa morajo prenehati z dejanji, ki spodkopavajo mir v vseh skupnostih na Kosovu," je pozval admiral. Zveza Nato je na Zahodni Balkan že poslala operativne rezervne sile, ki bodo pripravljene na premik v sedmih dneh.

Po besedah B. Munscha je bilo "dodatnemu večnacionalnemu bataljonu rezervnih sil odrejeno, da se njegov status pripravljenosti za razporeditev zmanjša s 14 na sedem dni, da bo po potrebi lahko okrepil sile Kfor", navaja AFP.

Stoltenberg: Ostro obsojamo neizzvane napade 

Incidente na Kosovu je danes komentiral tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Ostro obsojamo neizzvane napade na enote Kforja na severu Kosova, v katerih je bilo ranjenih 30 pripadnikov mirovnih sil. Takšni napadi so nesprejemljivi in se morajo končati," je poudaril.

Po Stoltenbergovih besedah naj bi na Kosovo poslali kontingent približno 700 vojakov. Trenutno je v tej državi v okviru misije Kfor pod vodstvom Nata nameščenih približno 3800 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes ponovno zbiranje pred občinskimi poslopji

"Nasilje v kakršnikoli obliki je nesprejemljivo, vključno z nasiljem nad pripadniki Kforja, ki so napoteni za zagotavljanje varnega okolja v skladu z resolucijo ZN 1244," je v izjavi, v kateri je obsodila dogajanje na Kosovu, zapisala vodja UNMIK Caroline Ziadeh. Pozvala je k umiritvi napetosti in iskanju vzdržnih političnih rešitev. Kljub temu so se Srbi danes znova zbrali pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem potoku. 

Le dan po nasilnih spopadih med pripadniki Kforja in kosovskimi Srbi v občini Zvečan na severu Kosova so se kosovski Srbi danes ponovno zbrali pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Občinska poslopja varujejo pripadniki Kforja, protestniki pa še naprej pozivajo k umiku novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki misije Kfor so okoli občinskega poslopja v Zvečanu postavili kovinske pregrade in zbranim kosovskim Srbom preprečujejo dostop. Pred poslopjem so parkirana tudi tri oklepna vozila kosovske policije. 

Pozivi k umiritvi razmer

Ziade je izrazila solidarnost s Kforjem in zaželela hitro okrevanje vsem, ki so bili poškodovani v ponedeljkovih spopadih z lokalnimi Srbi v Občini Zvečan na severu Kosova, ter poudarila, da je treba za vsako ceno preprečiti izgubo življenj. Pozvala je k umiritvi razmer in dejanjem, ki bodo vodila k napredku in vzdržnim političnim rešitvam. V izjavi še piše, da bo UNMIK še naprej tesno sodeloval z vsemi mednarodnimi predstavniki na terenu.

Oglasila se je tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in dejala, da so napadi na Kfor popolnoma nesprejemljivi. "Ključnega pomena je, da se izognemo nadaljnjim enostranskim dejanjem kosovskih oblasti in da vse strani nemudoma stopijo korak nazaj, da bi prispevale k zmanjšanju napetosti," je med drugim zapisala. 

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ponoči najostreje obsodil nasilje nad pripadniki Kforja v občini Zvečan na severu Kosova ter pozval k takojšnji deeskalaciji razmer. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem Srbe pozval, naj se ne spuščajo v konflikt z Natom, češ da si tega najbolj želi kosovski premier Albin Kurti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Danes se je Vučić tudi sestal z veleposlaniki držav kvinte (ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije) in EU.

Po poročanju prištinskega portala Demokracia albanskih županov Zubin Potoka in Zvečanov danes ne bo v pisarnah v stavbah občin.

S prstom kažeta eden na drugega

Aleksandar Vučić se je po telefonu pogovarjal z visokim predstavnikom Evropske unije za zunanjo politiko in varnost Josepom Borrellom ter podpredsednikom Sveta ministrov in ministrom za zunanje zadeve Italije Antoniom Tajanijem in ju seznanil z vsem, kar se dogaja na Kosovu in Metohiji. Dejal je, da je to organiziral Albin Kurti in da so za to "vsi vedeli več dni", so sporočili iz srbskega predsedstva.

Na drugi strani je predsednik kosovske vlade Albin Kurti ocenil, da na severu Kosova niso bila organizirana mirna zborovanja, temveč "protesti skrajnežev v režiji uradnega Beograda". "Grafiti srbskega nacionalističnega, šovinističnega in prokremeljskega značaja skupaj z zamaskiranimi skrajneži, ki vandalizirajo in napadajo vse, kar ni srbsko, so glavni pokazatelji motiva za nasilna dejanja," je v sporočilu zapisala kosovska vlada.

Nekdanji ameriški veleposlanik v Srbiji Michael Kirby pa je dejal, da blaginja prebivalcev na severu Kosova ni glavni dejavnik v razmišljanju niti kosovskega premierja Albina Kurtija niti srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Srbi v Zvečanu protestirali proti izidom volitev

Spopadi so izbruhnili v ponedeljek, ko je kosovska policija poskušala s solzivcem razgnati Srbe, ki so protestirali, da bi albanskim županom, izvoljenim na nedavnih spornih volitvah, preprečili, da bi prevzeli položaj v večinsko srbskih mestih na severu Kosova, so zapisali na index.hr.

Župani so bili na lokalnih volitvah, ki so jih kosovske oblasti izvedle 23. aprila, izvoljeni v štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom, ki so volitve množično bojkotirale – udeležilo se jih je le okoli 1.500 volivcev od okoli 45 tisoč registriranih.

Protestniki zahtevajo tudi umik specialnih policijskih enot, ki so bile na območje napotene pred dnevi. Razmere so se zaostrile v Zvečanu, ko so specialci skupini protestnikov preprečili vstop v prostore mestne uprave. Vrgli so šok bombe in solzivec, protestniki pa so odgovorili s kamenjem in steklenicami. Na obeh straneh so številni poškodovani.

Kosovo
Novice Izredno stanje na Kosovu, ranjenih več vojakov zveze Nato #video
Srbska vojska
Novice Rusija: Zaskrbljeno spremljamo razmere na severu Kosova #video
Kosovo
Novice Na severu Kosova po konfliktih danes mirno
Kosovo protesti
Novice Resen nemir na Kosovu, Vučić pošilja vojake #video
Ne spreglejte