Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
12.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Petek, 8. 3. 2019, 12.00

5 let, 1 mesec

Kosovo od Srbije zahteva priznanje, Beograd v tem vidi končni udarec dialogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Kosovo | Srbska premierka Ana Brnabić je danes po seji pred novinarji izjavila, da je v Prištini sprejeta platforma tretji in končni udarec dialogu med Kosovom in Srbijo. Dodala je, da je ta dokument v nasprotju z zdravim razumom.  | Foto Reuters

Srbska premierka Ana Brnabić je danes po seji pred novinarji izjavila, da je v Prištini sprejeta platforma tretji in končni udarec dialogu med Kosovom in Srbijo. Dodala je, da je ta dokument v nasprotju z zdravim razumom.

Foto: Reuters

Kosovski parlament je v četrtek sprejel platformo za dialog s Srbijo, katere ključna zahteva je priznanje Kosova v sedanjih mejah in ukinitev resolucije 1244 Varnostnega sveta ZN, ki je Srbiji zagotavljala ozemeljsko celovitost. Beograd, kjer se je danes zaradi tega sestal svet za nacionalno varnost, v platformi vidi končni udarec dialogu.

V Beogradu so že v četrtek zvečer sporočili, da sprejetje takšnega kosovskega načrta za nadaljevanje dialoga s Srbijo kaže, da Priština sporoča, da je dialoga konec, srbski predsednik Aleksander Vučić pa je zaradi tega za danes sklical izredno sejo sveta za nacionalno varnost.

Srbska premierka Ana Brnabić je danes po seji pred novinarji izjavila, da je v Prištini sprejeta platforma tretji in končni udarec dialogu med Kosovom in Srbijo. Dodala je, da je ta dokument v nasprotju z zdravim razumom. Odgovor Srbije bo sicer po njenih besedah kot vedno ustrezen. "Preučili bomo vse vidike našega odziva," je napovedala.

Predsednik Vučić bo po njenih besedah o platformi spregovoril danes v Sremski Mitrovici, kjer bo tudi povedal, kakšen bo odziv Srbije, v nedeljo bo državni vrh o tem govoril tudi s patriarhom srbske pravoslavne cerkve Irinejem.

Ramush Haradinaj
Novice Kosovski premier nakazal možnost odstopa zaradi spora o carinah

"Edina možna rešitev za dialog je priznanje t. i. neodvisnega Kosova"

Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić pa je že v četrtek zvečer dejal, da je sprejetje platforme, ki navaja, da je edina možna rešitev za dialog priznanje t. i. neodvisnega Kosova in ki ne obravnava ne pravic in ne položaja Srbov, "domači in mednarodni javnosti jasno kaže, da je Priština poslala jasno sporočile, da je zanjo to konec dialoga".

Kosovska skupščina je platformo za dialog s Srbijo v četrtek sprejela z 61 glasovi podpore, a na glasovanju ni bilo poslancev dveh opozicijskih strank, ki sta menili, da se dokument sprejema po prehitrem postopku, ter Srbske liste, ki od lanske uvedbe carin na srbsko blago bojkotira delo kosovskih institucij, poroča portal Al Jazeera Balkans.

Donald Trump
Novice Trump posreduje med Srbijo in Kosovom

Dialog med Srbijo in Kosovom že več mesecev v zastoju

Kosovski premier Ramush Haradinaj je po sprejetju platforme ocenil, da so kosovski poslanci z glasovanjem "o končnem pravno obvezujočem sporazumu o normalizaciji odnosov s Srbijo" utrdili položaj Kosova z "nedotakljivimi mejami", tako kot je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost.

Dialog o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki poteka pod okriljem EU, je sicer že več mesecev v zastoju. Napetosti med stranema so se dodatno zaostrile, potem ko je Priština novembra lani enostransko uvedla stoodstotne carine na blago iz Srbije in BiH, s čimer je odgovorila na diplomatsko kampanjo, s katero se je Kosovu onemogočil vstop v Interpol, Unesco in druge mednarodne organizacije.

Kosovo
Novice Kosovo je dobilo svojo vojsko
Ana Brnabić
Novice Srbija zaskrbljena zaradi napovedi oblikovanja kosovske vojske
Ramush Haradinaj
Novice Kosovo carine na blago iz Srbije in BiH zvišalo na sto odstotkov
Ne spreglejte