Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2020,
11.18

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Natisni članek

Koronavirus Srbija Severna Makedonija BiH Avstrija

Torek, 10. 3. 2020, 11.18

4 leta, 1 mesec

Koronavirus se širi tudi po Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Koronavirus | O potrjenih primerih okuženih z novim koronavirusom poročajo že iz 110 držav. | Foto Getty Images

O potrjenih primerih okuženih z novim koronavirusom poročajo že iz 110 držav.

Foto: Getty Images

O potrjenih primerih okuženih z novim koronavirusom poročajo že iz 110 držav. V Severni Makedoniji imajo sedem potrjenih okužb, v BiH pet, v Srbiji štiri. Prvi primer okužbe so zabeležili tudi na grškem otoku Lezbos, kjer pa se bojijo, da bi se virus razširil v migrantska taborišča, v katerih je nameščenih 19 tisoč migrantov. 

Koronavirus
Novice Novi podatki: okuženih je 34 ljudi

Severna Makedonija: okužena tudi zdravnica dermatološke klinike 

V Severni Makedoniji so doslej potrdili sedem primerov okužbe z novim koronavirusom. V Severni Makedoniji je okužena tudi direktorica dermatološke univerzitetne klinike v Skopju Nina Caca Biljanovska, ki se je pred tednom dni vrnila iz Italije. O tem ni obvestila oblasti, niti se ni testirala na koronavirus, ampak je odšla na delo in konec minulega tedna predavala na simpoziju v Skopju, ki se ga je udeležilo več kot sto zdravnikov iz več držav. Vse zdravnike so seznanili z razmerami, poroča STA.

Kliniko so zaprli za 14 dni, vseh 64 zaposlenih in 24 bolnikov pa je na svojih domovih v samoizolaciji, je v ponedeljek zvečer še sporočil minister za zdravje Venko Filipče. Dodal je, da bodo direktorico suspendirali. Opozoril je, da bodo odgovarjali vsi, ki ne bodo spoštovali priporočil in ukrepov zdravstvenih oblasti. Začasno bodo preventivno zaprli tudi kliniko za dermatologijo v Štipu, saj so se vsi tamkajšnji zaposleni udeležili omenjenega seminarja. Okužbe so potrdili tudi pri treh članih družine zakoncev, pri katerih so pred tem potrdili okužbo, še piše STA.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom tudi na severu Cipra

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so danes potrdili tudi v turškem, severnem delu Cipra, in sicer pri 65-letni nemški turistki. Že v ponedeljek so v Republiki Ciper potrdili prva primera novega koronavirusa na otoku. (STA)

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video

V BiH pet okuženih

V Bosni in Hercegovini so potrdili skupno pet okužb. Prvi primer okužbe so potrdili v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH, že skupno štiri pa v Republiki Srbski. Zadnji primer je ženska iz Zenice, ki se je pred tednom dni vrnila s severa Italije. Okužbo so potrdili, potem ko je bila teden dni v karanteni.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer imajo v državi zdaj štiri primere. | Foto: Getty Images V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer imajo v državi zdaj štiri primere. Foto: Getty Images

V Federaciji BiH so že uvedli več ukrepov, med drugim prepoved obiskov v bolnišnicah in večjih zborovanj. Prva dva primera okužbe so v BiH potrdili pri očetu, ki dela v Italiji, in njegovem sinu iz Banjaluke, ter moškem, ki se je peljal v avtomobilu z očetom. Okužbo so nato potrdili pri njegovi hčerki, še piše STA.

Macron: Smo šele na začetku epidemije

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes opozoril, da je Francija šele na začetku epidemije koronavirusne bolezni. Prebivalce Francije je ob tem pozval, naj jih ne zajame panika, ter zagotovil, da so francoske oblasti dobro pripravljene na boj proti virusu. Francija je z več kot 1.400 potrjenimi primeri okužbe z novim koronavirusom in 25 smrtnimi žrtvami za Italijo druga najhuje prizadeta evropska država. (STA)

V Srbiji potrdili nove primere okužbe z novim koronavirusom

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili tri nove primere okužbe z novim koronavirusom, s čimer imajo v državi zdaj štiri primere. Med njimi so najmanj en državljan Kitajske in dve dekleti, ki sta bili v stiku z okuženo osebo. Za zdaj so testirali nekaj več kot sto oseb.

V državi je v ponedeljek stopila v veljavo prepoved srednješolskih in študentskih potovanj v tujino. Omejitev ali prepovedi večjih dogodkov pa zaenkrat še ni. Ob tem so v Beogradu ocenili, da ni razloga za paniko ali zaskrbljenost v državi, saj je Srbija od vsega začetka ravnala odgovorno in okrepila nadzor na mejnih prehodih, še posebej na letališčih, piše STA.

Med okuženimi tudi vnuk zadnjega avstrijskega cesarja

V Avstriji so doslej za okužbo z novim virusom testirali 5.026 ljudi. Od tega so okužbo potrdili pri 157 osebah. Med njimi je tudi vnuk zadnjega avstrijskega cesarja Karl Habsburg. Trenutno je v karanteni na svojem domu v Spodnji Avstriji. Za dnevnik Kleine Zeitung je 59-letnik dejal, da se počuti dobro, piše STA.

Grke skrbi, da bi se virus razširil v migrantska taborišča

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so odkrili tudi pri 40-letni ženski na grškem otoku Lezbos. Ženska je pred kratkim obiskala Egipt in Izrael. Med zdravniki na Lezbosu že vlada zaskrbljenost, da bi se virus lahko začel širiti med migranti, ki so nameščeni na tem otoku na vzhodu Grčije. Samo v prejšnjem tednu je na grške otoke prišlo več kot 1.700 novih migrantov, večinoma na Lezbos. 

Med zdravniki na Lezbosu že vlada zaskrbljenost, da bi se virus lahko začel širiti med migranti, ki so nameščeni na tem otoku na vzhodu Grčije. | Foto: Reuters Med zdravniki na Lezbosu že vlada zaskrbljenost, da bi se virus lahko začel širiti med migranti, ki so nameščeni na tem otoku na vzhodu Grčije. Foto: Reuters

Na Lezbosu je nameščenih okoli 19 tisoč prosilcev za azil. Nameščeni so v sprejemnem centru Moria, ki naj bi sprejel največ tri tisoč ljudi. V vsej Grčiji so sicer v ponedeljek odkrili 11 novih primerov okužbe, skupno pa jih imajo zdaj 84. Večina jih je iz skupine romarjev, ki so konec februarja obiskali Egipt in Izrael in so potovali na istem avtobusu, še piše STA.

Vse več držav s prvimi primeri koronavirusa

Število držav, v katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, se povečuje. Prve primere so namreč potrdili v Panami, Mongoliji in Burkina Fasu. Skupaj je virus dosegel že več kot 110 držav. Iran je v zadnjih 24 urah zabeležil 54 novih smrtnih primerov koronavirusne bolezni, kar je največ v enem dnevu, odkar je virus prizadel državo. V Iranu je zaradi novega koronavirusa po zadnjih podatkih umrlo 291 ljudi, skupno so zabeležili 8042 potrjenih okužb. (STA)

Češka bo v sredo zaprla vse šole

Češke oblasti so medtem sporočile, da bodo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom zaprle vse šole v državi. Ukrep bo začel veljati v sredo. Na Slovaškem so za 14 dni prepovedali vse množične prireditve, na Poljskem so med drugim poostrili nadzor na meji z vsemi sosednjimi državami. "Bolje je biti proaktiven, kot pa se s težavo ukvarjati pozneje ali celo prepozno, kar se dogaja v Italiji," je dejal češki premier Andrej Babiš. Na Češkem so doslej potrdili 40 okužb z novim koronavirusom.

Osnovne in srednje šole bodo od srede zaprte do nadaljnjega, je napovedal češki premier. Na Češkem so ob tem uvedli prepoved vseh prireditev, kjer se lahko zbere več kot sto ljudi. Tudi Poljska je prepovedala vse množične prireditve, zdravstvene preglede, ki jih je najprej uvedla na meji s Češko in Nemčijo, pa razširila tudi na mejo z Ukrajino, Belorusijo in Litvo. Vsem potnikom bodo na meji merili telesno temperaturo. Na Poljskem so odkrili 18 primerov okužb, večinoma pri tistih, ki so se vrnili iz Nemčije.

Na Slovaškem, kjer so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, so množične prireditve prepovedali za 14 dni. Vsem Slovakom, ki se vračajo z žarišč izbruha virusa, torej iz Kitajske, Južne Koreje, Irana in Italije, so odredili 14-dnevno karanteno. V Bratislavi ta teden ostajajo zaprti vsi vrtci, šole in univerze, poroča STA.

Vatikan zaradi koronavirusa zaprl Trg svetega Petra

V Vatikanu so zaradi izbruha novega koronavirusa v Italiji za javnost preventivno zaprli Trg svetega Petra. Že pred tem so preventivno zaprli muzeje, papež Frančišek pa je v nedeljo vodil mašo prek videoprenosa. Običajno jo sicer vodi z balkona, od koder nagovori vernike na trgu. Italija je najhuje prizadeta država s koronavirusom za Kitajsko, potrdili so namreč že več kot devet tisoč okužb, umrlo pa je več kot 460 ljudi. V ponedeljek se je vlada v Rimu odločila za razglasitev karantene za celotno državo. (STA)

Preberite še:

Verona
Novice Slovenec v Italiji: Poljubljanja in rokovanja ni več
delo od doma
Trendi Morate zaradi koronavirusa delati od doma? Tako vam bo šlo najbolje.
koronavirus ZDA
Novice V ZDA že 700 okuženih in 27 mrtvih zaradi koronavirusa
Wuhan
Novice Kitajska: v zadnjih 24 urah le 19 novih primerov koronavirusa
igralnica
Novice Hit začasno zapira vse igralnice na Goriškem #video
Koronavirus Italija
Novice Zanimiv ukrep: kako bodo Italijane "prisilili", da ostanejo doma

 

Ne spreglejte