Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2013,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja odnosi vaje

Nedelja, 10. 3. 2013, 18.28

8 let

Korejski polotok se lahko spremeni v virtualno bojišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Strokovnjaki svarijo, da bi se lahko korejski polotok v začetku tedna spremenil v virtualno bojišče, če bosta obe Koreji začeli z vojaškimi vajami, s čimer se povečuje možnost za resnejši konflikt.

"V prihodnjem tednu pričakujemo severnokorejske provokacije," je po poročanju spletne strani Dnevnik.hr povedal Victor Cha, predstojnik katedre za korejska vprašanja na Inštitutu za strateška in mednarodna vprašanja v Washingtonu. Grožnje, provokacija in demonstracije sile so značilne tako za Severno kot za Južno Korejo, vendar pa nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da so odnosi med državama tako napeti, da bi še najmanjši incident lahko imel negativne posledice.

Južna Koreja: Rakete lahko zadenejo katerokoli točko v Severni Koreji Eden od glavnih vzrokov za napete odnose med državama je tretji jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla pretekli mesec, s tem pa si nakopala še strožje sankcije Združenih narodov (ZN). Pjongjang je napovedal, da bo odstopil od mirovnega sporazuma z Južno Korejo, ki sta ga državi sklenili leta 1953, hkrati pa ZDA zagrozil z jedrskim napadom.

Južna Koreja se je na prekinitev mirovnega sporazuma odzvala tako, da je dejala, da bo Severna Koreja izbrisana z Zemlje, če jo bo poskušala napasti. Hkrati pa je objavila še videoposnetek novih raketnih izstrelkov, ki lahko po trditvah Seula zadenejo katerokoli točko v Severni Koreji. Za 11. marec je tudi napovedala nove skupne vaje z ZDA, ki ima približno 28 tisoč vojakov na južnokorejskem ozemlju. Te vaje so večinoma virtualne, v njih pa bo sodelovalo več tisoč vojakov.

Tudi Severna Koreja se pripravlja na vojaške vaje Nekateri pa so prepričani, da se tudi Severna Koreja pripravlja na vojaške vaje, v katerih naj bi sodelovali vsi vojaki. Vaje naj bi po besedah Bruca Klingnerja, strokovnjaka za Korejo v fundaciji Heritage, izvedli v naslednjih dneh. Klingner je prepričan, da je tveganje zaradi nesporazuma, ki bi lahko vodil v konflikt, večje v zadnjem času, saj se je v obeh državah zamenjalo vodstvo države.

Kim Džong Un je nasledil svojega očeta Kima Džonga Ila, ki je umrl pred dvema letoma. "Kim Džong Un nima dovolj izkušenj in bi moral zavarovati mejo, ki so jo njegovi predhodniki znali spoštovati," je ocenil Klingner. Predsedniški položaj v Južni Koreji pa je pred kratkim zavzela Park Geun Hye, ki zaradi blokade parlamenta za zdaj še nima funkcionalne vlade. "Analize kažejo, da Severna Koreja od leta 1992 vsakič, ko zapriseže novo južnokorejsko vodstvo, začne s provokacijami," je povedal Victor Cha.

Ne spreglejte