SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kontaktna skupina poziva Gadafija k odstopu

2

termometer

Kontaktna skupina za Libijo je po prvem delovnem srečanju v Dohi izpostavila nujnost politične rešitve v Libiji.

V sklepni izjavi je libijskega voditelja Moamerja Gadafija pozvala k odstopu, ker je izgubil vso legitimnost, z njim na oblasti pa bi bila ogrožena vsaka rešitev krize.

"Odstop Gadafija nujen" V skupni izjavi, ki jo je prebral katarski premier šejk Hamad ben Jasem ben Džabr Al Tani, je kontaktna skupina odstop Gadafija označila kot nujnega za začetek političnega reševanja krize, ki bi libijskemu ljudstvu omogočilo odločanje o lastni prihodnosti.

Gadafijev režim je izgubil legitimnost in bi moral oditi z oblasti, moral bi tudi umakniti svoje sile in "takoj prenehati nasilje nad civilisti", piše v sklepni izjavi kontaktne skupine, ki dodaja, da bi režim moral izpustiti tudi vse zapornike.

Sporočili so tudi, da so odločili vzpostaviti "začasni finančni mehanizem" za pomoč libijskim upornikom. S tem bosta "prehodni nacionalni svet in mednarodna skupnost dobila sredstvo za upravljanje pomoči in odgovore na potrebe po nujni pomoči" na območjih, ki so pod nadzorom upornikov.

Srečanja v Dohi so se udeležili predstavniki kakih 20 držav oziroma mednarodnih organizacij, večina na ravni vodij diplomacij. Udeležil se ga je tudi predstavnik libijskih upornikov, Mahmud Džibril, ki je v prehodnem nacionalnem svetu pristojen za zunanje odnose.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin