Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 4. 2012,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kongres

Sreda, 18. 4. 2012, 17.04

8 let

Kongres ZDA preiskuje proračunsko porabo za zabave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbor za transport predstavniškega doma ameriškega kongresa v tem tednu vodi zaslišanja nekdanjih in sedanjih uslužbencev Uprave splošnih služb (GSA).

Ti so namreč na veliko zapravljali davkoplačevalski denar za zabave in potovanja ter se ob tem še norčevali zaradi slabega nadzora.

GSA je po drugi svetovni vojni ustanovil predsednik Harry Truman za racionalizacijo poslovanja pri najemanju ali kupovanju in prodajanju nepremičnin ter drugo poslovanje med vlado in zasebnim sektorjem. Za posameznike brez velikih moralnih zadržkov se je služba pokazala kot dobra priložnost za zaslužek.

17 dni "službenih" potovanj po Havajih in otokih Guam ter Saipan V začetku aprila je v ZDA izbruhnila afera, ko je generalni inšpektor GSA Brian Miller objavil poročilo o veliki zabavi vladnih uslužbencev v Las Vegasu, kar je davkoplačevalce stalo več kot 800.000 dolarjev. Upraviteljica GSA Martha Johnson je odstopila s položaja, zamenjal pa jo je vršilec dolžnosti Dan Tangherlini, ki je doslej odpustil ali pa poslal na administrativni dopust 12 uslužbencev GSA.

Najhujši naj bi bil eden izmed regionalnih komisarjev za javne zgradbe Jeffrey Neely, ki je organiziral zabavo v Las Vegasu, kamor je pred tem odpotoval na devet "informativnih" obiskov, skupaj z ženo. Soprogo je vzel s seboj tudi na 17 dni "službenih" potovanj po Havajih in otokih Guam ter Saipan. V elektronski pošti ji je to opisal kot poročno darilo.

Peck dejanje obžaluje in je denar že vrnil Generalni inšpektor Miller je namig o nepravilnostih dobil od namestnice upraviteljice GSA Susan Brita, ki so se ji stroški za zabavo v Las Vegasu zdeli previsoki. Preiskava pa odkriva še druge nečednosti. Eden izmed 115 iPhonov, ki bi jih morali v Las Vegasu podeliti nagrajencem za uspešno delo, vendar so izginili v neznano, se je znašel pri Neelyjevi hčerki.

Miller je pravosodnemu ministrstvu ZDA podal prijavo za kazensko preiskavo, nadaljuje pa tudi svojo preiskavo. Johnsonova, ki jo je aprila leta 2009 na položaj imenoval predsednik ZDA Barack Obama, je odstopila sama. Nekdanji komisar za javne zgradbe Robert Peck je bil odpuščen, ker je med drugim za zabavo v luksuznem apartmaju v Las vegasu pognal 2000 dolarjev proračunskega denarja. Peck dejanje obžaluje in je denar že vrnil.

Bela hiša za zdaj preiskav ne komentira Obžaluje tudi, da se je norčeval iz slabega nadzora nad porabo proračunskega denarja. Neely se je prav tako norčeval in kolege pozival, naj še bolj zapravljajo, ker jih nihče ne nadzira. Neely za zdaj ničesar ne obžaluje, ker se na kongresnih zaslišanjih brani z molkom oziroma odsotnostjo. Pojasnjevati pa bo moral zveznim tožilcem. Razjasniti pa bo treba tudi, kako je lahko Neely za svoje delo lani dobil še 9000 dolarjev nagrade.

Kongresniki pričakujejo razkritje še več nečednosti oziroma kaznivih dejanj. Bela hiša za zdaj preiskav ne komentira. Tiskovni predstavnik Jay Carney je dejal le, da Obama pričakuje, da se bodo vsi zvezni uslužbenci obnašali v skladu z etičnimi standardi in da bodo dobri gospodarji denarja davkoplačevalcev.

Ne spreglejte