Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2013,
16.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodišče komunizem Slovenija Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 24. 6. 2013, 16.39

7 let, 12 mesecev

"Komunisti so se vrnili na oblast, njihovi sodniki pa so ostali na položajih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji po osamosvojitvi in zlomu političnega monopola komunizma ni prišlo do resnične zamenjave elit, so zapisali v nemškem časniku Frankfurter Allgemeine Zeitug (FAZ).

Pod novimi političnimi oznakami so se komunisti znova vrnili na oblast, njihove naveze so se reorganizirale, njihovi sodniki pa so ostali na položajih.

"Ugledni slovenski pravniki sprožajo alarm" Ugledni slovenski pravniki sprožajo alarm. Postopek proti vodji opozicije Janezu Janši in še dvema soobtoženima, ki se je 5. junija v Ljubljani končal z obsodilno sodbo, je bil po njihovem mnenju v nasprotju s temeljnimi načeli slovenske ustave in Evropske konvencije o človekovih pravicah, v FAZ piše Karl-Peter Schwarz. Proces je, kot piše avtor, v Sloveniji podžgal razpravo o politični instrumentalizaciji pravosodja.

V prispevku je med drugim izpostavljeno mnenje Janše, da je razsodba "zaušnica za vse, ki so Slovenijo smatrali za pravno državo, v kateri ni več politično motiviranih procesov". Prav tako je omenjeno stališče harvardskega pravnika Klemna Jakliča, da je razsodba "škandal prve vrste" in da je Janša žrtev "pravne fikcije". Po mnenju Jakliča je bila Janši kršena pravica do poštenega sojenja.

FAZ: SDS je slovensko sodstvo primerjala z beloruskim in ukrajinskim Prispevek izpostavlja tudi stališče Janševe SDS, ki je slovensko sodstvo primerjala z beloruskim in ukrajinskim. NSi in SLS pa sta po pisanju FAZ opozorili na ogroženost pravne države in demokracije.

"Kot da ni bilo nobenega preloma" Po navedbah "konservativne opozicije" so bile slovenskem sodstvu prihranjene prave reforme, številni sodniki in tožilci so enostavno nadaljevali delo, ki so ga opravljali že v komunistični Jugoslaviji, kot da ni bilo nobenega preloma. Tako sta bila predsednik vrhovnega sodišča in generalni državni tožilec udeležena pri kršenju človekovih pravic in temeljnih svoboščin v času totalitarnega režima. Predstavnik tožilstva v postopku proti Janši je bil, kot izhaja iz arhivov, sodelavec komunistične tajne službe, tožilka, ki je spisala obtožni predlog, pa je soproga agenta tajne policije, ki je leta 1988 aretiral Janšo, poudarja FAZ.

Takratna aretacija Janše je vodila k množičnim protestom, ki so končali politični monopol komunistov in vodili k neodvisnosti Slovenije. A stare naveze še vedno držijo, izpostavlja avtor prispevka.

Ne spreglejte