Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spanje

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 14.31

8 let

Koliko ur med rjuhami preživijo uspešneži?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dober spanec je pomemben za zdravje, a ker ima dan 24 ur, kar je za številne svetovne voditelje in uspešne poslovneže premalo, se odrekajo spanju, nekateri pa trdijo, da ga veliko niti ne potrebujejo.

Business Insider je zbral podatke o nekaterih uspešnih ljudeh, ki čas pridobivajo tudi tako, da manj spijo. Nekateri niti ne potrebujejo veliko spanja, drugi pa se morajo prisiliti, da se prej zbudijo in gredo pozneje spat, da bi lahko v en dan strpali več delovnih ur. Znanstveniki in zdravniki sicer opozarjajo, da pomanjkanje spanja lahko vpliva na kakovost dela podobno kot večje količine popitega alkohola. Priporočenega je med šest in osem ur spanja.

Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja in podjetja Square je od osem do deset ur na dan delal v Squaru, še enkrat toliko pa pri Twitterju, zato mu je za spanje ostalo od štiri do šest ur na dan oziroma še manj. Kljub temu je vsak dan našel čas še za tek ob pol šestih zjutraj. Izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne je eden najbolj spoštovanih direktorjev v avtomobilski industriji. Spi po le štiri ure na noč, budnega pa ga ohranjajo cigarete in kofein.

Devet otrok in uspešno podjetje Izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer je delala po 130 ur na teden. Spi okoli šest ur, baterije pa si napolni med enotedenskim premorom vsake štiri mesece. Izvršna direktorica PepsiCo Indra Nooyi spi štiri ure na dan, še manj spanja pa si privošči njena stanovska kolegica pri Newton Investment Management. Helena Morrissey vstaja ob petih zjutraj, včasih celo prej, in takoj začne pošiljati elektronsko pošto. Z družino – ima kar devet otrok – se druži pri večerji ob pol osmih zvečer, zatem pa se spet loti posla. Pogosto spi le dve uri in priznava, da ji primanjkuje spanja.

Nekdanji direktor PepsiCo Steve Reinemund vstaja ob peti uri zjutraj in preteče približno šest kilometrov, spi pa pet ali šest ur. Trdi, da za bujenje ne potrebuje budilke. Modni oblikovalec Tom Ford je prepričan, da njegov uspeh ni sad nadarjenosti, temveč posledica energije. Tri ure spanja so zanj dovolj. Izvršni direktor AOL Tim Armstrong vstaja ob petih zjutraj in dela do sedmih zvečer. Trudi se, da bi spal vsaj šest ur, kar pa mu redko uspe, saj ponavadi spi precej manj.

Najbolj znana ameriška "gospodinja", ki je na vodenju gospodinjstva zgradila poslovni imperij, Marta Stewart je tako zaposlena, da spi tudi manj kot štiri ure na noč. Nekdanji ameriški general Stanley McChrystal je le en obrok na dan in spi štiri ure.

Predsednik ZDA Barack Obama je za Vanity Fair razkril, da gre običajno spat ob enih ponoči in vstaja ob sedmih zjutraj. Če nastopi kakšna kriza, pa spi še manj od šest ur. Od pet do šest ur je v času svojega predsedovanja spal tudi nekdanji predsednik Bill Clinton, ki pa je po operaciji srca svoje spalne navade spremenil.

Spanje dediščina jamskega človeka Razvpiti ameriški poslovnež Donald Trump je prepričan, da je za njegov uspeh zaslužno to, da ne potrebuje veliko spanja – spi od tri do štiri ure. "Kako lahko nekdo, ki spi 12 ali 24 ur na dan, konkurira nekomu, ki spi tri ali štiri ure," se je nekoč vprašal.

Malo spanja med uspešnimi posamezniki pa ni razširjeno le v današnjem času, ko živimo v hitrem svetu. Tako je na primer slavni izumitelj Thomas Edison potreboval tri ali štiri ure spanja, ki ga je imel za "dediščino iz časov, ko smo živeli v jamah".

Eden od ustanovnih očetov in šesti predsednik ZDA ter tudi znanstvenik Benjamin Franklin je v svoji avtobiografiji zapisal, da je spat hodil okoli 23. ure, vstajal pa ob štirih zjutraj. Slavni srbsko-ameriški izumitelj Nikola Tesla je spal še manj – dve uri. Le nekoliko več – štiri ure – spanja je potrebovala nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher.

Ne spreglejte