Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poroka

Sreda, 11. 9. 2013, 15.19

8 let

Kitajski Seks v mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trend, ki je na Zahodu prisoten že skoraj desetletje, je zdaj opazen tudi na Kitajskem: vse več je samskih, ekonomsko neodvisnih žensk, ki ne razmišljajo o poroki.

Na Kitajskem se ne dogaja le ekonomski, temveč tudi družbeni razvoj. Kitajke so vse bolj izobražene in vse več jih želi svojo izobrazbo izkoristiti in imeti dobro službo ter kariero. Tradicionalna vloga žene in matere jih ne zanima več, če pa že razmišljajo o poroki, to ni več poroka, dogovorjena z obveznostjo, temveč poroka iz ljubezni. Mlade Kitajke so začele živeti tako kot v sloviti ameriški nadaljevanki Seks v mestu.

Trenutna generacija Kitajk je v tranzicijskem obdobju kitajske družbe. Tisoče let je bila kitajska družba urejena okoli osnovne enote družine, z moškimi poglavarji družine in ženskami, ki so se vse življenje trudile, da bi ustregle drugim. V kitajski družbi je do zdaj veljajo, da so neporočene ženske pri 27 letih označene kot ženske, ki so ostale, saj naj bi bile pri tej starosti že prestare za poroko. Zdaj pa se dogaja epski spopad med tradicijo in sanjami novih Kitajk.

"Odločila sem se, da se nikoli ne bom poročila," je za CNN dejala 26-letna Zhang, ki je iz rodnega mesta Changsha ušla v Šanghaj, da bi se izognila pritiskom družine, ki je zahtevala, da se mora poročiti.

Čeprav zdaj živi v sobi, ki jo deli z devetimi dekleti, se počuti svobodno in si želi najti dobro službo. "Moški še vedno razmišljajo po starem, toda ženske imamo nove vrednote," je razložila svojo odločitev: "Zdaj sem sproščena."

Tudi 32-letna Lang Fang uživa v samskem življenju. "Odraščala sem v Nanjingu. Videvala sem pare, ki so se nenehno prepirali in se zdeli nesrečni. Zato sem se odločila, da se ne poročim. Moje življenje je zdaj polno in zakaj bi to želela spremeniti?"

Brez zaščite ob nasilju v družini Te samske ženske so znanilke sprememb, toda kar zadeva pravice žensk, se ni veliko spremenilo. Kitajke denimo še vedno nimajo možnosti, da bi ušle nasilnim možem. Uradna statistika navaja, da je četrtina vseh Kitajk občutila nasilje v družini, toda aktivistke za ženske pravice menijo, da je številka mnogo višja. "Če žensko vprašate, ali je v družini prisotno nasilje, vam bo odgovorila, da seveda ni. Če pa vprašate njenega moža, ali jo pretepa, bo brez obotavljanja dejal, da jo," je stanje v družbi opisala odvetnica za pravice žensk Li Ying.

Trenutni zakon ne opredeljuje nasilja v družini, tako da je za ženske izjemno težko na sodišču dokazati, da so izpostavljene nasilju. Prav tako nimajo možnosti, da bi se pred nasilnim partnerjem umaknile v varne hiše.

Ob ločitvi ob vso lastnino Poročene ženske po zakonu iz leta 2011 tudi izgubijo vso svojo lastnino, saj zakon določa, da je denimo hiša last tistega, ki je napisan na pogodbi, in ne obeh zakoncev. V velikih mestih je le 30 odstotkov družinskih hiš napisanih na oba zakonca, čeprav raziskave kažejo, da v skoraj 70 odstotkih ženska prispeva sredstva za nakup hiše ali stanovanja. Tako ženske ob ločitvi nimajo nikakršne finančne varnosti.

"Inštitucija poroke koristi moškim in ne ščiti ženskih pravic. Zato je najbolj logična odločitev, da ženske ostanejo samske," je za CNN zatrdila Lang Fang.

Ne spreglejte