SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska proti spornim otokom napotila vojaški ladji

4

termometer

 | Foto:
Spor med Kitajsko in Japonsko dobiva nove razsežnosti, Kitajska je namreč proti spornim otokom napotila dve vojaški ladji.

Kitajska je proti otokom Diaoyu napotila vojaški ladji, potem ko so v Tokiu v ponedeljek potrdili, da bodo nacionalizirali otoke, ki so na Japonskem znani pod imenom Senkaku. Strateško pomembne otoke, ki so kakih 200 kilometrov oddaljeni od Tajvana, si lastita tako Kitajska kot Japonska. Otoki so strateško pomembni za pomorski promet, poleg tega naj bi bila v njihovi bližini velika nahajališča rudnin.

Japonska je včeraj potrdila nakup otokov

Japonska vlada je namreč včeraj potrdila, da bo kupila sporne otoke, tako da bodo ti formalno v lasti japonske obalne straže. Zvečer pa so v Pekingu odgovorili tako, da so na pogovor poklicali japonskega veleposlanika in mu izročili protestno noto. Zjutraj pa proti spornim otokom napotili vojaški ladji, ki sta že dosegli vode okoli otokov, na ta način pa so "potrdili njihovo suverenost".

Kitajski premier Wen Jiabao je zatrdil, da so otoki "sestavni del kitajskega ozemlja", ter poudaril, da njegova država ne bo niti za centimeter popustila glede njihove suverenosti.

Avgusta so na enega od otokov prispeli kitajski aktivisti, ki so jih japonske oblasti aretirale in izgnale, nekaj dni kasneje pa je skupina japonskih nacionalistov na istem otoku dvignila japonsko zastavo, kar je sprožilo proteste na Kitajskem.

Tajvan odpoklical svojega odposlanca v Tokiu

Tajvan pa je danes v znak protesta zaradi odločitve japonske vlade odpoklical svojega odposlanca v Tokiu. "Ostro obsojamo japonsko nacionalizacijo otokov Diaoyu, kar je nezakonito dejanje, ki krši ozemeljsko suverenost Tajvana," je v izjavi zapisal zunanji minister Timothy Yang.

"Odločno zahtevamo, da japonska vlada prekliče to odločitev. Enostransko in nezakonito dejanje Japonske ne more spremeniti dejstva, da so otoki Diaoyu v lasti Republike Kitajske (uradno ime Tajvana)," je dodal minister.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin