Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
20.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska gradbeništvo

Sreda, 6. 3. 2013, 20.54

8 let, 1 mesec

Kitajska mesta duhov (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajska gospodarska rast se upočasnjuje, velike infrastrukturne projekte pa je vse težje vzdrževati. V državi je mogoče najti številna zapuščena mesta, nakupovalna središča in celo zabaviščni park.

Je kitajski nepremičninski balon tik pred tem, da poči? Če gre verjeti strokovnjakom, ki so sodelovali v pogovorni oddaji na ameriški televiziji CBS, potem že. Na Kitajskem se vsakodnevno gradijo nove stavbe, stavbni kompleksi in celo mesta, vendar v njih nihče ne stanuje.

Naložbe v infrastrukturo so zaslužne za velik del kitajske gospodarske rasti, država naj bi v zadnjem desetletju vsake dva meseca zgradila mesto velikosti Rima. Ker je v gradbenem sektorju zaposlenih ogromno ljudi, nihče noče ustaviti megalomanskih projektov, čeprav ponudba večkrat presega povpraševanje.

V mestu Chenggong, ki ga je vlada začela graditi leta 2003, je v tem trenutku vsaj 100 tisoč stanovanj, ki čakajo na nove lastnike. Visoke stavbe so zrasle, mesto pa ostaja zapuščeno, saj oblasti niso storile dovolj, da bi privabile novo prebivalstvo.

Fotograf Matteo Damiani je več let preživel na Kitajskem in fotografiral to infrastrukturno čudo. V mestu Chenggong je našel majhno skupnost študentov, delavcev in varnostnikov, a nikogar drugega. "Predmestje in celo središče mesta sta prazna. V mestu lahko najdete ogromen stadion, nakupovalna središča in na stotine stavb, ki so končane, vendar zapuščene," pravi. Gre za enega od največjih mest duhov na svetu.

Podobna usoda je doletela tudi zabaviščni park Wonderland severno od Pekinga. Kitajci so želeli s kopijo Disneylanda narediti največji zabaviščni park v Aziji, ki pa zaradi spora glede zemljišča nikdar ni odprl svojih vrat. Danes med pravljičnimi stavbami kmetje gojijo poljščine.

Zabaviščni park vendarle privablja obiskovalce, vendar ne take, kot so si snovalci želeli. Številni radovedneži se namreč sprehajajo med ulicami parka v raziskovanju modernih razvalin.

Ne spreglejte