Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
30. 10. 2015,
10.43

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
ZDA Kitajska

Natisni članek

Petek, 30. 10. 2015, 10.43

8 let, 4 mesece

Kitajci opozarjajo Američane: Vaše provokacije lahko povzročijo vojno

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kitajska svari ZDA, da bi lahko njihova nevarna in provokativna dejanja v Južnokitajskem morju pripeljala do incidentov, ki bi lahko povzročili vojno.

Kitajski admiral Wu Shengli je opozorilo ameriškemu admiralu Johnu Richardsonu izrekel med telefonskim pogovorom, ki je bi namenjen pomiritvi napetosti med državama, ki so se pojavile, potem ko se je ameriški raketni rušilec Lassen v Južnokitajskem morju na 12 milj približal otočju Spratly, poroča britanski The Guardian.

"Če bodo ZDA nadaljevale tovrstna nevarna in provokativna dejanja, bi se lahko zaostrili odnosi med vojaškimi silami obeh straneh na morju in v zraku ali pa zgodili celo manjši incidenti, ki bi lahko povzročili vojno," je Wu dejal ameriškemu kolegu.

Zaskrbljena tudi Merklova "Upam, da ZDA cenijo dobre odnose med mornaricama obeh držav, ki jih ni bilo lahko vzpostaviti, in da se bodo v prihodnje izogibale tovrstnim incidentom," je še dejal Wu.

Zaskrbljenost zaradi spora med državama je med obiskom na Kitajskem izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki opozarja pred morebitnimi posledičnimi težavami na morskih trgovskih poteh.

Ne spreglejte