Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 6. 2018,
10.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

3

Natisni članek

Severna Koreja ZDA Donald Trump Kim Jong Un

Nedelja, 10. 6. 2018, 10.04

5 let, 10 mesecev

Poleg Kim Džong una je v Singapur prispel še Trump

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

3

Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejskemu voditelju Kim Džong unu se je s svojim prihodom pridružil tudi Trump, ki je ravnokar prispel v Singapur. V torek se bosta namreč voditelja sestala zaradi dogovorov o jedrskem orožju. Srečanje Združenih držav in Severne Koreje bo tako predstavljalo pomemben zgodovinski dogodek. Ali bo dogovor med voditeljema uspešen, se še ne more predvidevati.

Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kim se je že srečal s singapurskim premierjem

Kim se je pred Trumpovim prihodom že srečal s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom in se mu zahvalil, ker bo gostil vrh. "Celoten svet gleda ta zgodovinski vrh med Kim Džong unom in ZDA. Hvala za vaš iskren trud (...) da smo lahko končali priprave za vrh," je dejal Kim. Lee se mu je v zameno zahvalil za priložnost, da bo lahko gostil srečanje.

Bo dogovor o jedrski razorožitvi med voditeljema uspešen?

Vrh Trumpa in Kima, ki se bosta sestala v torek zjutraj v hotelu Capella na otoku Sentosa, bo prvo srečanje aktualnih voditeljev ZDA in Severne Koreje. V pogovorih bosta skušala doseči dogovor o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za ublažitev gospodarskih in diplomatskih sankcij.

Kim Jong-un | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump je v soboto pred odhodom v Singapur izjavil, da je na "misiji miru", je pa tudi opozoril, da so neposredni pogovori "edinstvena priložnost". "Prepričan sem, da želi Kim Džong un narediti nekaj velikega za svoje ljudi," je dejal ameriški predsednik in dodal, da te priložnosti ne bo imel več.

Donald Trump
Novice Trump: V prvi minuti bom videl, ali Kim misli resno

Trump: Možnost je, da dogovor ne bo uspešen

Ob tem je ameriški predsednik posvaril pred previsokimi pričakovanji. "Morda ne bo uspelo. Velika možnost je, da ne bo. In še večja možnost, da bo potreben čas, da bo to proces," je dejal. A kot je dejal, se bosta s Kimom vsaj srečala.

ZDA upajo, da se bo Severna Koreja čim prej v celoti, nepovratno in preverljivo odpovedala svojemu jedrskemu programu. Obseg in hitrost razorožitve sta sicer še predmet pogajanj.

Kim Jong-un | Foto: Reuters Foto: Reuters

Severna Koreja v zameno pričakuje konec mednarodne izolacije, ki bo tej revni državi prinesel napredek in blaginjo. Za to pa bo treba odpraviti gospodarske sankcije, ki jih je proti režimu v Pjongjangu uvedla mednarodna skupnost.

V obdobju dogovorov je tudi ruski predsednik Vladimir Putin danes sporočil, da se je pripravljen srečati z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Do srečanja naj bi prišlo, ko bo Washington pripravljen. Putin je še dodal, da bi se to lahko zgodilo na Dunaju in da ZDA že razmišljajo o tej možnosti.
Ne spreglejte